Hönökakor

 
 
Hönökakor är ytterligare ett stående inslag i vår helgfrukost, och vi är mäkta förtjusta i det mjuksega ganska söta brödet. Men varför inte testa att baka det själv tänkte jag. Det känns som om det borde vara svårt att få till den där mjuka konsistensen hemma, men det borde gå att komma nära.
Nära kom jag, så nära att Erik nästan vill sluta köpa hönökakor och att jag bakar dem istället. Med tanke på att det inte är särskilt mycket jobb med dem så kanske det blir så.
 
 
Hönökakor
2 st (4 halvmånar)
 
½ pkt jäst
½ dl ljus sirap
2½ dl vatten
2 tsk salt
1 msk smör
100 g rågsikt (knappt 2 dl)
400 g vetemjöl (ca 6½ dl)
 
OBS! Uppdatering i receptet ovan from 140715! 400g vetemjöl ska det vara, inte 800g som det stod först!
 
 
Värm vattnet till ca 37°C
Blanda vatten, jäst, sirap, rågsikt och salt i en bunke
Tillsätt vetemjöl och smör, arbeta ihop till en smidig deg
Knåda degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand
Låt degen jäsa ca 1h
 
Värm ugnen till 250°C
Knåda degen smidig igen, dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 5 mm tjock
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper, nagga dem och låt dem jäsa ca 15 min
Grädda mitt i ugnen ca 8 min tills de fått färg
Låt bröden svalna underen handduk eller liknande så håller de sig mjuka
 
 
Foto: NyTinat
#1 - - Johanna - Träning, Hälsa & Vardag:

Åh, var år och dagar sen jag åt hembakad hönökaka. De är så goda!