Få bort vaxblommningen på gummistövlarna

 
 
Nu blir det återigen ett icke matrelaterat inlägg, och en dålig bild i kvällsljus dessutom, men jag är så nöjd så jag måste tipsa om det här!
Förra hösten investerade jag i ett par Hunter gummistövlar, och de är mina käraste höststövlar som håller mig torr och fin i ur och skur och dessutom är ruggigt bekväma!
 
Men som alla stövlar av naturgummi så började de blomma. Blommningen är naturligt vax som tränger ut och lägger sig som en gråvit hinna på stöveln.
Så jag sökte länge och väl efter något att ta bort den fula hinnan med. Och visst man kan köpa hunters egna Boot Buffer Spray för ca 150 kr, men jag bestämde mig för att testa något billigare och mer naturligt - nämligen helt vanlig matolja!
 
Att rengöra med matolja följer principen om att fett löser fett, och då vax är ett sorts fett borde olja alltså kunna lösa upp det! Dessutom är det så naturligt och nedbrytbart det kan bli.
Sagt och gjort så gnuggade jag stövlarna med helt vanlig rapsolja (Eldorado för 12kr/L var det till och med) och titta vad fint det blev! Det mesta av vaxhinnan försvann och efter två omgångar med oljan var stövlarna som nya (låt dem torka över natten eller så, så ser man vart man har missat).
Så innan ni köper dyra specialprodukter - kolla om ni har något i skafferiet som funkar istället!
 
 
Foto: NyTinat
#1 - - Elin Magnusson:

matrelaterat kanske det inte va, men det är ju trotts allt nått som finns i skafferiet, till ett nytt användningsområde :)