Tekakor med Keso

 

Jag gillar ju som bekant att blanda i lite av varje i mina bröddegar. Oftast är det något jag hittar i kylskåpet som behöver göras av med. Denna gång hittade jag en halv bytta keso och en flaska flytande honung - så Tekakor med Keso, hur låter det?

Tanken var att eftersom keso är proteinrikt och fint borde brödet få ett bättre näringsvärde, samtidigt som keso smakar väldigt likt mjölk (iaf enligt mig) och inte borde ta överhanden i smaken.
Och här experimentet blev faktiskt en succé! Keson gör tekakorna lite saftigare och tuggigare på ytan med en mild hint av ost. Man kan både äta dem som de är eller dela dem som en english muffin eller fralla.

 

Tekakor med Keso
ca 20 st

250g keso
5dl vatten
1/2 pkt jäst
1 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl havregryn
8 dl vetemjöl
2 msk smör
2-3 dl vetemjöl till utbakning

 

Värm vattnet till drygt 37°C
Blanda keso, vatten, honung och salt
Rör ner havregrynen och låt svälla
Tillsätt vetemjöl och kör i maskin ca 10 min
Låt jäsa ca 1h
Strö en dl vetemjöl på bakbordet, häll upp degen ovanpå och knåda in mjölet
Upprepa med ytterligare mjöl tills degen går att hantera utan att den kladdar för mycket
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbort till ca 1 cm tjock
Ta ut runda kakor ca 10 cm i diameter med ett kakmått eller ett stort glas/liten skål
Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper
Knåda ihop överflödig deg och kavla ut igen, ta ut nya kakor och upprepa tills degen är slut.
Nagga kakorna och låt dem jäsa ca 45 min
Värm under tiden ugnen till 200°C
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min

Foto: NyTinat

 

Kakfat från Lagerhaus, liknande finns att köpa här