Potatisfrallor

 
 
 
 
Såhär efter julen har nog de flesta en del kokt potatis över. Återuppvärmd potatis är väl bland det äckligaste som finns så jag gissar att de oftast åker i sopen.
Hemma hos oss har vi ju förste infrysningsgalning (yours truly), så att slänga något som kan återanvändas händer ju inte så ofta. Jag har ju till och med en egen kategori för hur man tar till vara på rester här på bloggen.
Potatis är faktiskt något som är förvånansvärt lätt att göra av med - sommartid kan det bli en fransk potatissallad, på hösten gör jag gärna en frittata eller spansk omelett. Men de gånger jag inte känner för att laga en ny rätt av potatisarna så gör jag potatisbröd!
 
För ett par år sedan gjorde jag fantastiskt gott potatisbröd med råg, men den här gången kände jag för något fluffigare och vitare, så jag gjorde en variant på vetemjöl med bara lite havregryn och rågsikt i för smaken och hälsans skull.
Degen kalljäste jag i kylen över natten och bakade ut bullarna på morgonen. Jag försökte efterlikna formen på tekakorna med keso jag gjorde i somras, men något gick fel (kanske att jag snabbjäste dem på 40 grader i varmluftsugnen i 20 min) så det blev med frallor istället. Men lika glad är jag för det blev fantastiskt fina frallor med knaprig seg skorpa och mjukt fluffigt innanmäte.
 
 
Potatisfrallor
18 st
 
4 st normalstora kokta potatisar (330g vägde mina) eller motsvarande mängd potatismos.
4 dl vatten
1 msk sirap
1 msk salt
1 pkt jäst
1 msk olja
1 dl havregryn
2 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
 
Mosa potatisen till en grynig massa (görs enklast i matberedare eller med elvisp)
Rör ut jästen i vattnet (värm vattnet fingervarmt om du inte ska kalljäsa)
Tillsätt potatis, sirap, salt, olja, rågsikt och havregryn, rör till en slät massa
Tillsätt vetemjölet och arbeta (helst i maskin) till en slät och fin deg
Låt degen jäsa ca 1 timme i rumstemperatur och jäs den sedan i kylskåpet över natten (om man inte vill kalljäsa så kan man gå direkt till utbakningen härifrån)
 
Sätt ugnen på 200°C
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig
Kavla ut degen till en ca 1½-2cm tjock platta
Stansa ut runda kakor med ett stort pepparkaksmått eller ett glas
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en brödnagg eller gaffel.
Knåda ihop degen som blir över, kavla ut och ta ut nya kakor tills all deg är slut
Låt kakorna jäsa ca 1h i rumstemperatur (jag snabbjäste dem 20 min i varmluftsugn på 40 grader)
Grädda mitt i ugnen i 15-20 min på 200°C
 
 
Foto: NyTinat