Brysselkex till Svärmor
Söta mördegskakor med alldeles knallrosa kant fick svärmor till födelsedagsfika förra veckan. En liten fågel (hon själv) hade berättat att hon var överförtjust i just brysselkex när hon var liten - just för den fina rosa kanten!
Och har man boken Sju sorters kakor
ståendes hemma i bokhyllan så är det ju bara att svänga ihop en sats!
Brysselkex
ca 40-60 st
200g smör eller margarin
4½-5 dl vetemjöl
1½-2 tsk vaniljsocker (beroende på hur stark vaniljsmak man vill ta, jag tar 1½ tsk)
1 dl Socker
Sockerkant:
1 dl strösocker
några droppar karamellfärg
Blanda samman ingredienserna till en deg
Forma två rullar, ca 3-5 cm i diameter
Färga sockret med karamellfärg, enklast är att blanda med elvisp, då blir färgen jämn och fin på nolltid
Rulla degrullarna i sockret så de täcks ordentligt
Lägg rullarna svalt några timmar eller över natten (det gör att rullarna blir lättare att skära till fina runda kakor, det blir ingen platt kant i ena änden av kakorna)
Sätt ugnen på 175°C
Skär rullarna i ca 4 mm tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min, tills precis innan de börjar få färg.
Foto: Tina
Brysselkex
ca 40-60 st
200g smör eller margarin
4½-5 dl vetemjöl
1½-2 tsk vaniljsocker (beroende på hur stark vaniljsmak man vill ta, jag tar 1½ tsk)
1 dl Socker
Sockerkant:
1 dl strösocker
några droppar karamellfärg
Blanda samman ingredienserna till en deg
Forma två rullar, ca 3-5 cm i diameter
Färga sockret med karamellfärg, enklast är att blanda med elvisp, då blir färgen jämn och fin på nolltid
Rulla degrullarna i sockret så de täcks ordentligt
Lägg rullarna svalt några timmar eller över natten (det gör att rullarna blir lättare att skära till fina runda kakor, det blir ingen platt kant i ena änden av kakorna)
Sätt ugnen på 175°C
Skär rullarna i ca 4 mm tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min, tills precis innan de börjar få färg.
Foto: Tina