Nektarinmarmelad

Hittade tre stackars nektariner i kylen i morse. De blev över efter gårdagens glasstillverkning. Jaha, vad gör man med nektariner då? Eftersom vi åker på semester snart måste det ju vara något som håller sig...
Att experimentera fram recept brukar inte vara min starka sida, men den här gången blev det riktigt lyckat!
Nektarinmarmelad med aprikoser låter kanske lite otippat, men det blev faktiskt riktigt gott.


Recept


3 nektariner
6 torkade aprikoser (hade liggande i skafferiet, tror de kan uteslutas om man inte har hemma)
syltsocker

Kärna ur nektarinerna och skär dem i små tärningar. Väg dem och blanda med halva vikten syltsocker (5g socker per 10g frukt) i en kastrull. Hacka aprikoserna och blanda ner dem i kastrullen.
Värm på medelvärme så nektarinerna saftar sig och sockret börjar lösas upp.
Kör i mixer eller matberedare till lagom grynighet (smaksak)
Koka till lagom konsistens (gör syltprov för att kolla)
Häll upp i ren burk och sätt på locket. Förvara svalt, gärna kylskåp.

Användningstips: smörgås, på gröten, fyllning i tårtor, klickad i muffins och mjuka kakor, i/till glass och andra efterrätter.


Visst ser den härligt mumsig ut?
Det röda i nektarinskalet ger små läckra röda prickar i marmeladen när man har mixat den.
Här upplagd i IKEAs
365+ skål 29:-/st


 

Nybakat rågbröd!

I min hushållsiver har jag rensat halva skafferiet känns det som.
Igår gjorde jag sylt, saft, glass och bakade bröd.
Snacka om att jag var sliten och somnade som en stock!
Stupade i säng som en klubbad oxe kan man lugnt säga.

Blev dock en riktigt god frukost med (nästan) färskbakat bröd att vakna upp till!


Riktigt mumsigt att njuta av i solen.
Receptet för rågsiktskakor finns HÄR.
Svart servett FANTASTISK från IKEA 19:-/ 50 st


Sedan upptäckte jag ett halvt paket jäst som låg och gnydde i kylen.
Sagt och gjort - det blev bakning idag också! Rågkakor istället för gårdagens grahamsbullar och rågsiktskakor (vilken skillnad va?)


Lite grövre, men visst ser de goda ut med
naggat mönster (gaffel) och alldeles färska från ugnen?
Blårutig kökshandduk LENDA 39:-/2 st IKEA

Nektaringlass




Jordens underbaraste idé? Jag tror nästan det!
Surfade runt på Tasteline igår och snubblade över ett recept på Nektaringlass.
Jag upptäckte nämligen att jag hade en korg nektariner i kylen som tiggde om att bli använda och jag blev så inspirerad av receptet att jag bara var tvungen att prova!

Ändrade dock lite i receptet så jag tog 5 dl 36% vispgrädde + 2.5 dl mellanmjölk i stället för 7.5 dl 40% vispgrädde.
Blev otroligt gott i alla fall, kanske borde önska mig en glassmaskin i julklapp...?


Foto: Tasteline redigerad av mig