Chokladbrysselkex

 
 
 
Min skåprensning inför flytten fortsätte och näst på tur blev ett par paket med farinsocker och pärlsocker som behövde göras av med. Så varför inte göra chokladbrysselkex av dem?
De här blev mycket mer lyckade än kladdkakemuffinsarna som blev brownies! Spröda och fina, lagom söta med lite kolatoner från farinsockret och kraftig chokladsmak!
 
 
Chokladbrysselkex
ca 20-25 kakor
 
100 g smör
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl vetemjöl
Pärlsocker till garnering
 
 
Rör smör, socker och kakao till en jämn smet
Tillsätt övriga ingredienser och rör snabbt ihop till en smulig deg
Häll ut degen på köksbänken och arbeta ihop den utan att överarbeta den
Forma en rulle av degen och rulla den i pärlsocker
Slå in rullen i plastfolie och lägg den i kylen i ca 30 min
Sätt ugnen på 200°C
Skär rullen i ca 5 mm tjocka skivor
Lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i 10 min
 
Foto: NyTinat
 
Kakfat från Lagerhaus, liknande finns att köpa här

Brownies på överblivna maränger

 
 
 
Inför flytten var det såklart avgörande att genomföra en stor skåprensning så att vi inte behövde packa mer än nödvändigt. Det innebar en hel del av diverse matbrödsbak men sedan kände jag för att göra något sött.
Högst upp i skafferiet hittade jag en påse överblivna maränger, och eftersom debestår av 95% socker så tänkte jag att dem kan man säkert krossa och göra kladdkakemuffins av. Dock räknade jag inte med att de övriga ingredienserna i marängerna skulle göra smeten mer kompakt (skulle tagit ett tredje ägg), men det blev ändå väldigt goda brownies i muffinsformar!
 
 
Browniemuffins av överblivna maränger
12 st
 
100g smör
2 ägg
2 1/2 dl krossade maränger (ca 1/3 påse)
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 200°C
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg och maränger vitt och fluffigt
Blanda ner alla torra ingredienser
Tillsätt smöret
 
Fördela smeten i 12 muffinsformar (gärna i en muffinsplåt)
Grädda mitt i ugnen i 10 min
 
Servera gärna ljummen med en kula vaniljglass!
 
 
Foto: NyTinat
 

Smaktest av Yummyfrutti Strawberry Cheesecake

 
 
Det har blivit en del mobilbilder den senaste tiden så ni får ursäkta det. Anledningen är flera men bland annat så är min fotolampa nerpackad inför flytten, kameran går inte alltid att hitta och så är jag ofta tokhungrig och orkar inte leta efter stora kameran.
Hur som helst så har jag testat Risifruttis nya lyxigare mellanmål Yummyfrutti. Jag fick en gratiskupong via appen Klipster så jag tänkte det kunde va kul att testa. Jag är ingen storätare av Risifrutti i allmänhet (tror jag föråt mig på dem när jag var liten, och som vuxen tycker jag det är för mycket socker i dem) men det här var nytt och spännande så jag ville testa!
Tyvärr fanns inte citronsmaken som jag var ute efter i min butik så jag fick ta mitt andrahandsval - Strawberry cheesecake.
 
Så, vad tycker jag? Nja, ett mellanmål skulle jag nog inte kalla det - fika skulle nog komma närmare. Men en helt klart lyxigare variant av Risifrutti med goda kaksmulor och en hint av cheesecake i riset.
Tyvärr drunknar cheesecakesmaken i på tok för mycket jordgubbssylt och de söta smulorna, så antingen om man kunde minska mängden sylt (jag hällde tyvärr på alltihop utan att tänka mig för) eller ge riset ännu mer syra och cheesecake-karaktär så skulle jag vara nöjdare!
 
Trots allt - en god lyx-variant av Risifrutti, men enligt mig passar den till fika eller efterrätt, inte som mellanmål.
 
 
Foto: NyTinat