Leila-inspirerad glassbägare




Nu har jag gjort det igen - köpt ytterligare en underbar kokbok fylld med smaskiga bilder och inspiration! Den här gången är det Leilas nya bok One more Slice som fick följa med hem, och som alltid hänförs jag av hennes recept och idéer. Tänk om man själv kunde komma på hälften så många goda saker att laga!

Receptet jag föll för den här gången var glasstårta med daim och krossade digestivekex, och fick bli mitt bidrag till jobbtjejernas Cake club där den mottogs med mycket smackande och smaskande!
Eftersom vi har som regel i cake cluben att vi helst ska ha allt i portioner, gjorde jag den här glasstårtan i små portionsformar. Och så fick jag improvisera lite med glassreceptet eftersom jag inte läste ordentligt och bl.a. glömde köpa philadelphiaost...
Men trots allt - *smask smack* gotte gotte gott-gott!


Leilas daimglasstårta utan philadelphia
8 port

4 ägg
1 dl socker
3 dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker
4 dubbeldaim
½-1 paket digestivekex (kan ersättas med tex marylandcookies eller liknande)


Separera äggulorna från vitorna
Vispa vitorna med hälften av sockret till en blank fin maräng
Vispa gulorna med resterande socker och vaniljsockret vitt och fluffigt
Vispa grädden
Vänd försiktigt ihop grädden med äggsmetarna till en krämig glassmet

Med glassmaskin:
Kör smeten enligt anvisning på förpackningen tills du har mjuk fin glass
Hacka daimen grovt och blanda ner i glassmeten
Varva glassmet med krossade digestivekex i en stor sockerkaksform eller små portionsformar
Ställ i frysen minst 3-5 timmar innan servering

Utan glassmaskin:
Hacka daimen grovt och blanda ner i glassmeten
Varva glassmet med krossade digestivekex i en stor sockerkaksform eller små portionsformar
Ställ i frysen minst 3-5 timmar innan servering


Foto: Tina

Supersnabba pastasåsen med bacon och purjolök



Som ni säkert har märkt så äter vi en del pasta här hemma. Jag är otroligt svag för pastarätter, kanske eftersom vi inte åt det så ofta när jag var liten. Som alltid så faller jag pladask för snabblagade pastasåser - det är verkligen den perfekta vardags- och matlådematen!
Det här receptet fick jag av kollegan Irene som hade med en matlåda som doftade himmelskt!


Pastasås med bacon och purjolök

2-3 pers (mig + Erik + min matlåda)

2 paket bacon (leta efter kotlettbacon för en fettsnålare variant)
1 liten purjolök
200 g champinjoner (helst färska, men det går bra med avrunna också)
Crème bonjour crème fraiche vitlök & örter (den gröna)
1 förp Kelda laga mat 4% (eller annan lättgrädde)

Dela purjolöken och skölj bladen noga
Strimla purjolöken och baconet, skiva champinjonerna
Stek alltihop var för sig tills löken är mjuk, champinjonerna har fått färg och baconet är knaprigt
Blanda alltihop med crème fraichen och grädden i stekpannan, smaka av med salt och peppar
Servera med nykokt pasta


Foto: Tina

 

Nödproviant



Ett lite kort inlägg utan recept och ganska tråkig bild, tyvärr. Jag har legat däckad i någon form av magsjuka i ett par dagar, men jag måste ju visa vad Erik kom hem med - ett riktigt care package i form av A-fil, cola och krisprollsskorpor! Helt himmelskt att få sätta tänderna i när man inte har haft något i magen på över ett dygn och bara tanken på varm kryddad mat får rummet att snurra.

Nej, då ska det vara enkla, rena smaker och saker som är snällt mot magen - skorpor, nyponsoppa, risgrynsgröt, kex, läsk och liknande. Ok, jag vet inte hur snällt läsk är mot magen, men det smakade godare än vatten just då så man får ju i alla fall i sig välbehövlig vätska. Och jag upptäckte att mjölkprodukter ger magkramper, vilket Ida senare förklarade är för att det är svårsmält för magen. Aldrig mer att jag önskar mig något sånt när jag är sjuk - aj aj aj!

Ett par dagar senare visade det sig att stackars Erik hade blivit smittad och det var min tur att återgälda snällheten och köpa hem mer läsk, blåbärssoppa och bragokex! Som tur är var det bara en tvådagarsgrej, så snart ska vi nog lyckas börja laga mat här hemma igen!


Vad vill ni ha när ni är sjuka?

Foto: Tina