Chokladbollar




I veckan har det varit ett fasligt bakande här hemma eftersom både min pappa och Eriks pappa ska fira sina födelsedagar i helgen. (Och så var det ju den där tårttävlingen såklart).
Pappa och svärfar (och alla andra gäster) kommer att få mumsa på: Schackrutor, Jordnötskakor och Nötchokladrutor.
Dessutom har jag bakat chokladbollar till Pappa. Kruxet var att försöka återskapa receptet han använde som barn, samma som farmor brukade använda när hon gjorde dem till mig när jag var liten - men jag tycker jag kom väldigt nära!


Chokladbollar
ca 20-25 st


100 g smör eller margarin
3 dl havregryn
3 msk kakao
0.75 dl socker
1 msk kallt kaffe

Pärlsocker

Blanda allt till en ganska slät massa (havregrynen ska inte vara hela, men inte helt finfördelade heller)
Rulla bollar i lagom storlek och rulla dem i pärlsockret
Förvara i kylen


Foto: Tina

Nationaldagstårtan (kanske)



Om någon har undrat vad jag har hållit på med den senaste tiden så har jag, förutom att baka kakor till pappas och svärfars födelsedagar och förberett mig inför nya jobbet som börjar på måndag, suttit och skissat på mitt bidrag till Arlas tävling Nationaldagstårtan som avslutas nu på söndag 28 mars.

Nuförtiden tycker jag varenda kotte bakar kladdkakor, så jag tyckte den borde passa utmärkt som botten i den nya svenska nationaltårtan. Och vilka bär andas mer sommarsverige än hallon och blåbär (ok, jordgubbar, då)?

Så mitt bidrag blev en härligt gräddig moussetårta med en mustig och seg kladdkaka som botten och såklart toppad med ett lager gelé.
 





Tårtan tog i och för sig lite tid att göra, men så blev den också väldigt god och fin att se på!
Dessutom går den att göra någon dag i förväg, så

Och receptet? Jo, det kommer här:


Hallon- och blåbärsmoussetårta med chokladbotten och drottninggelé


Kladdkaksbotten

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 krm salt
1 msk ljus sirap
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker


Blåbärsmousse

200g blåbär
1 dl socker
3 äggvitor (1 dl)
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad


Hallonmousse

200g hallon
1 dl socker
3 äggvitor (1 dl)
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad


Gelé

50 g blåbär
50 g hallon
½ dl socker
vatten
2 gelatinblad


Instruktioner

Botten
Sätt ugnen på 175°C
Smält smöret, vispa ägg och socker.
Tillsätt de torra ingredienserna och sist smöret
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform
Smörj formen och pudra den med mjöl
Häll smeten i formen i ett jämnt lager
Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter, kakan ska vara kladdig
Låt kallna

Mousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Värm blåbären i en kastrull
Passera dem genom en sil, häll tillbaka dem i kastrullen och värm tills purén nästan kokar
Ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma purén, rör tills de smälter. Låt svalna
Vispa äggvitorna med sockret till en blank styv marängsmet
Vispa grädden
Blanda den svalnade purén med grädden och vänd sedan ner marängsmeten
Fördela blåbärsmoussen i springformen ovanpå kladdkakan, jämna till ytan noga
Ställ i kylen så moussen börjar stelna
Gör hallonmoussen på samma sätt som blåbärsmoussen
Fördela den ovanpå blåbärsmoussen, jämna till ytan noga
Ställ formen i kylen tills moussen har stelnat helt (kan ta några timmar)

Gelé
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Värm bären i en kastrull så de saftar sig, passera dem genom en sil
Tillsätt socker och fyll upp med vatten till 2 dl
Värm blandningen, krama ur gelatinbladen och lägg i dem, rör tills de smält
Låt blandningen svalna och häll sedan över den kalla moussetårtan
Ställ i kylen tills gelén stelnat


Foto: Tina

Nötchokladrutor



De här läckra kakorna, som på något sätt lyckas vara knapriga och sega på samma gång, bakade min mamma för första gången för några år sedan. De har varit ett stående inslag på de flesta födelsedagskalas under åren eftersom både mina och Eriks familjemedlemmar är som galna i dem! Sedan jag fick receptet av mamma (som jag tror hon fick av en väninna eller hittade i någon tidning) har jag experimenterat lite med det. Originalreceptet innehåller enbart hasselnötskärnor, men jag har testat att blanda flera olika sorters nötter, vilket har gjort att kakorna är så goda att det känns ända ner i tåspetsarna!


Nötchokladrutor
ca 40-50 st

200g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
drygt 2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
200g blandade nötkärnor (jag brukar blanda hasselnötter, valnötter, pecannötter och salta jordnötter)

Sätt ugnen på 200°C
Vispa smör, ägg och socker pösigt
Sikta i de torra ingredienserna
Hacka nötterna ganska grovt och blanda i hälften av dem i smeten
Täck botten på en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten övanpå
Strö över resten av nötterna
Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min
Skär omedelbart kakan i rutor


Foto: Tina