Baci



Baci (= Kyssar) är en liten italiensk pralin med en hel hasselnöt ovanpå nougat med hackade hasselnötter och doppad i mörk choklad. I Sverige kan man hitta dem i italienska delikatessaffärer, men de kostar minst 10:-/st, vilket jag tycker är lite väl dyrt för en liten munsbit. Istället har jag kommit på hur man gör egna för betydligt mindre peng! Och jag måste säga att de är mycket godare färska än de som har åkt lastbil från Italien.



Baci
ca 30 st

Fyllning
250 g nougat
50 g mörk choklad
200 g hasselnötter (rosta, skala och hacka själv eller köp färdighackade)

Dekoration
ca 30 hasselnötter
100 g mörk choklad 70%
50 g mjölkchoklad


Börja med fyllningen:

Rosta hasselnötterna i en stekpanna tills de är gyllene och skalen börjar lossna
Gnugga bort så mycket som möjlig av skalen (lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga)
Lägg undan ca 40 nötter till dekoration
Hacka resten av nötterna ganska fint, sila gärna bort det finaste dammet så blir pralinerna finare

Smält nougaten i ett vattenbad eller i mikron
Finhacka chokladen och blanda med nougaten i en bunke, rör tills chokladen har smält helt
Rör ner de hackade hasselnötterna
Låt fyllningen svalna tills det går att forma högar av den
Klicka eller spritsa ut små högar med fyllning på ett bakplåtspapper
Tryck fast en hasselnöt på toppen av varje
Låt stelna i kylen

Smält den mörka chokladen i ett vattenbad eller mikro
Finhacka mjölkchokladen och blanda den med den smälta i en bunke
Ta ut de stelnade Baci-pralinerna ur kylen och doppa dem i den smälta chokladen
Låt dem rinna av och ställ sedan tillbaka dem på bakplåtspappret
Låt pralinerna stelna i kylen


TIPS: För fler smakvarianter kan man doppa pralinerna i vit choklad eller mjölkchoklad istället eller låta bli att doppa dem och servera dem i all sin enkelhet!


Foto: Tina

Vit chokladtryffel med lime



Återigen en läckerhet som kollegan Lena har bjudit på, nämligen vit chokladtryffel med lime. Jag som vanligtvis inte är så galen i vit choklad föll pladask vör de här små sötsyrliga läckerbitarna!
Till jul är de en trevlig smakbrytare bland all tung choklad och kola, men jag tycker absolut man kan passa på att göra dem året om!

Receptet kommer ursprungligen från ICA Köket, och jag har så klart ändrat i det som en dåre. Smöret skippade (glömde) jag, konjak blev det inte heller och jag har rullat dem till kulor istället för att skära fyrkanter, men det var bara för att mina fyrkanter blev så fula!


Vit chokladtryffel med lime
ca 40 st

300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
rivet skal av en lime
florsocker att rulla i

Finhacka chokladen
Värm grädden tills den ryker
Häll grädden över chokladen och rör tills allt smält ihop till en fin massa
Rör i limeskalet

Klä en form med bakplåtspapper pudrat med florsocker
Häll massan i formen och låt stelna i kylen i minst 4 timmar
Stjälp upp tryffeln och skär i bitar med en varm kniv, pudra dem försiktigt med lite florsocker så de inte klibbar ihop


Foto: Tina

Mariannebräck




Mint och choklad är väl en kombination som aldrig blir fel? Och med krossade mariannekarameller som gnistrar som snö blir det riktigt vintrigt och fint. Mariannebräck är ett snabblagat godis som gör sig fint både på julens godisbord och året om som godis eller dekoration på tårtor och cupcakes.

Mariannebräck

150 g mörk choklad 70%
150 g mjölkchoklad
½ påse mariannekarameller


Bäst blir choklad om man tempererar den:
Hacka chokladen fint och smält 2/3 av den i ett vattenbad eller mikron
Blanda smält choklad med resterande hackad choklad och rör tills allt har smält

Temperera den mörka chokladen och bre ut den på ett bakplåtspapper till ett jämnt tunt lager
Ställ bakplåtspappret i kylen så chokladen stelnar
Temperera mjölkchokladen och bre ut den ovanpå den mörka
Krossa mariannekaramellerna (sila gärna bort det minsta dammet så blir bräcken vackrare) och strö ut dem ovanpå mjölkchokladlagret
Låt stelna i kylen
Bryt chokladen i bitar och förvara i en lufttät burk


Foto: Tina