Lax med basilika- och fetaosttäcke

 
 
Något som är så underbart enkelt att det bara skriker sommarmat oavsett om det regnar eller solen skiner är väl ändå ugnsbakad lax?
Snabbt och enkelt att göra och lika god varm som kall.
Den här varianten kom till en av de soligare eftermiddagarna vi haft den här sommaren och fick tjänstgöra både som varm middag på balkongen och som salladstillbehör i min lunchlåda.
 
 
 
Lax med basilika- och fetaosttäcke
4 port
 
4 bitar laxfilé à 125g
150 g fetaost
4 kvistar basilika
Citron att pressa över
 
Tina laxfiléerna och lägg dem i en ugnssäker form
Repa bladen från basilikakvistarna, lägg undan några till dekoration
Mixa basilika och fetaost till en grynig massa och fördela över laxfiléerna dekorera med hela basilikablad
 
Tillaga mitt i ugnen i ca 20-30 min tills osten börjar få färg och laxen är genomstekt
Pressa över lite citron och servera med valfritt tillbehör
 
 
Foto: NyTinat
 

Jordgubbs- och rabarbersylt

 
 
 
Ja, vad gör man när sommaren ser ut att regna bort? Jo jag spenderar lite tid i köket och passar på att sylta, safta och baka så det står härliga till! Ibland måste man se det från den ljusa sidan och är det soligt väder är det för varmt för att göra något i vårt kök.
Först ut blev en omgång sylt med jordgubbar och rabarber som blev så himmelskt god att jag vill ha den på allt! Pannkakor, glass, tårta muffins you name it! Kommer definitivt inte kunna gå tillbaka till vanlig jordgubbssylt efter det här!
 
Jordgubbs- och rabarbersylt
 
200g jordgubbar
200g rabarber skurna i tunna skivor (jag skivar mina i matberedaren)
250g syltsocker
2 msk vatten
 
Jag vill inte ha några stora bitar i min sylt, så innan kokningen hackade jag jordgubbarna och rabarberskivorna i matberedaren. Men det är en smaksak.
Koka upp frukten med vattnet tills rabarbern är mjuk och jordgubbarna har saftat sig.
Tillsätt syltsocker och låt koka i ca 5 min
Ta bort skummet som bildas på ytan (går lättare om sylten får svalna ca 5 min)
Häll upp i glasburk och förvara i kyl
 
 
Foto: NyTinat

Minisockerkakor

 
 
För några helger sedan var vi och köpte nya utemöbler på ICA Maxi här i Uppsala och medans vi stod och väntade på att de skulle plockas fram från lagret så botaniserade jag i husgerådsavdelningen. Ja, var annars?
Såklart snubblade jag över de sötaste små sockerkaksformarna! Eller muffinsformar ska det väl egentligen vara... 
Erik har önskat i evigheter att muffins ska smaka som sockerkaka. Eller mer ha konsistens som sockerkaka och det där smöriga brödade skalet på utsidan, så nu blev det upp till bevis.
Samtidigt som vi bakade Eriks mastodontmonster till födelsedagstårta så passade jag på att inviga mina små formar. Det blev vanliga vaniljsockerkakor, som egentligen är lite för mesiga i min smak (jag vill ha citron, apelsin, eller allra helst chokladsmak), men Erik gillar vanilj och födelsedagsbarnet ska väl få välja?
 
 
 
 
 
Minisockerkakor
8st
 
100g smör
1 ägg
1 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
¾ dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
 
lite smält smör och ströbröd/mjöl att bröa formarna med
 
Sätt ugnen på 175°C
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker
Blanda försiktigt
Tillsätt smöret lite i taget, sedan mjölken lite i taget
Rör till en jämn smet
Pensla insidan av formarna med smält smör, se till att komma åt ordentligt i alla detaljer
Häll lite ströbröd i varje form och skaka/snurra runt det tills insidorna är täckta.
Skaka ur överflödet
Fördela smeten i formarna och grädda ca 15-20 min mitt i ugnen (känn efter med en sticka när de är klara)
Servera gärna sockerkakorna med vispad grädde och färska bär som en liten bakelse!
 
Foto: NyTinat