Kyckling med jordnötssås

 
 
 
Jag älskar kyckling, jag vet inte vad det är men det är så himla gott kött! Nu för tiden har vi gått över till att köpa färsk kycklingfilé i kyldisken istället för den frysta. Den färska är lite dyrare, men jag tror kilopriset jämnar ut sig med tanke på att det är massor med vatten insprutat i den frysta. Och så intalar jag mig att den färska kommer från lite snällare gårdar med lite lyckligare kycklingar och inte från en fabrikfarm.
 
Men så ofta som vi äter kyckling så gäller det ju att hitta på nya recept hela tiden.
Det senaste blev inspirerad från alla klassiskt thai-lunchbufféer - kyckling med jordnötssås. Det blev en ganska lättlagad rätt utan någon fancy kryddning på kycklingen, nudlar som kokar på 4 min och en enkel sås - perfekt veckosnabbmat alltså!
 
 
Kyckling med jordnötssås
3-4 port
 
4 kycklingfileer
4 msk jordnötssmör
1 burk kokosmjölk
100 g salta jordnötter
1-2 förp äggnudlar
röd currypasta efter smak
salt & peppar
 
Skär kycklingfiléerna i bitar och stek dem tills de är helt genomstekta
Blanda jordnötssmör med kokosmjölk i en kastrull och smaka av med salt och peppar
Tillsätt röd chilipasta (svårt att ange mängd för styrkan varierar från burk till burk, så ta lite i taget)
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen
Hacka jordnötterna, servera dem till såsen eller blanda dem i såsen
Servera!
 
 
Foto: NyTinat

Blåbärsrutor

 
Smulpaj, särskilt blåbärspaj är något av det godaste Erik vet. Tror nästan han skulle kunna leva på det, i alla fall en vecka eller så.
Man paj passar inte i alla sammanhang så då får man kompromissa lite. Sist han fyllde år fick han istället blåbärsrutor till födelsedagsfikat! 
 
Receptet hittade jag i tidningen Hembakat för flera år sedan och det har kliat i fingrarna att testa det ända sedan dess!
 
 
Blåbärsrutor med havresmul
ca 30-35 st
 
Botten och fyllning
9 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk bakpulver
300 g smör, rumsvarmt
3 ägg
300 g frysta blåbär
 
Smul
150 g smör
4 1/2 dl havregryn
3 dl rörsocker strö
 
Sätt ugnen på 200°C
Vispa smör och socker, tillsätt äggen ett i taget
Blanda ner de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg
Tryck ut degen i en långpanna
Fördela blåbären ovanpå
Smält smöret och rör ihop med socker och havregryn och socker
Fördela smulmassan ovanpå blåbären
Grädda mitt i ugnen i ca 30 min
 
 
Foto: NyTinat

Glasstårta Maräng-Cup


 
 
 
Minns ni Hemglassbilen när ni var små? Dum fråga kanske ;D
Under min uppväxt var den ett stående inslag och alla föräldrar hade en påse 4-top, kameleonter eller småstrutar i frysen på somrarna. En av mina favoriter när det skulle vara något större var glasstårtan Maräng-Cup, med lager av vanilj och chokladglass med chokladdoppad maräng i mitten!
 
Vi har som regel här hemma att den som fyller år får bestämma tårta och jag som inte gillar tårtor har sedan några år tillbaka börjat göra glasstårtor eller liknande istället! så när jag fyllde år häromsistens så försökte jag mig på att kopiera Maräng-Cup och jag kom riktigt nära!
 
 
 
 
 
 
Glasstårta Maräng-Cup
8-12 bitar
 
4 äggulor
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
20 g Glykossirap
100 g strösocker
15 g vaniljsocker
100 g mörk choklad (70%)
10-15 maränger
1 påse Odense Chokladknappar
 
Vispa äggulor, socker, glykossirap och vaniljsocker fluffigt
Tillsätt grädde och mjölk och vispa ännu fluffigare (det tar ett tag, men det märks när det börjar fluffa till sig!)
Fyll en sockerkaksform till hälften med vaniljglassmet, ställ formen i frysen.
 
Smält den mörka chokladen, låt svalna och blanda med resterande glassmet
Ta ut formen och täck vaniljglassmeten med grovt krossade maränger och chokladknappar (spara några till garnering)
Fyll upp formen med chokladglassmet
Ställ i frysen i minst 5 timmar
 
Ta ut formen lite innan servering, värm botten med lite varmvatten så tårtan lossnar. Stjälp upp den på ett fat och garnera med resterande chokladknappar.
 
 
 
Foto: Tina