Arla - Kom ut som eko

Alla som handlar ekologisk mjölk räcker upp en hand!
Själv räcker jag upp handen lite sådär mittemellan. Jag köper ekologisk ibland, och borde definitivt göra det oftare. Det är bättre för djuren, miljön och i slutändan förhoppningsvis bättre för mig också. Så jag ska försöka bli lite bättre.
En tankeställare jag fick var häromdagen var när Arla drog igång sin kampanj "Kom ut som EKO". En kul liten uträknar widget som visar hur mycket det skulle innebära att byta till ekologisk mjölk.

Arlas recepttips för ekologisk mat
Jag lekte runt med några olika scenarion och kollade vad som händer om bara jag och Erik byter till EKO-mjölk:
Vad som händer om jag och mina 77 facebookvänner byter till EKO-mjölk:
Och vad händer om NyTinat's (i dagsläget) 48 followers byter?
Och slutligen om alla 350 på min institution byter till EKO-mjölk:
Ibland får siffrorna en att tänka till...
Bilder & Widget: Arla


Rosenbröd



Sommaren närmar sig, hoppas jag i alla fall... Och med den kommer allehanda fester. Allt ifrån studentskivor till en mysig grillkväll med kompisgänget.
Något som är givet på alla dessa fester är ett riktigt gott bröd! Inget ont om surdegslimpor, det är en av mina favoriter, men på en buffé vill jag ha små fina portionsbröd, så vad passar väl bättre än en korg full med rosenbröd?

Mina rosenbröd blir som bäst när degen får kalljäsa över natten. Och som sagt har jag nästan alltid ägg i degen när jag bakar bröd - det blir helt enkelt fluffigare och "bättre" med ett ägg i degen!
Men jag kan meddela alla allergiker på förhand - ja, jag har mjölk och ägg i min deg men ja, man kan skippa ägget och byta ut mjölken mot vatten eller något man tål. Men minska mjölmängden om ni tar bort ägget!

Nu har jag svamlat nog om ingredienser, här kommer receptet:


Rosenbröd
ca 32 st

25 g jäst
50 g smör
1 ägg
5 dl mjölk
2 msk sirap
2 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
10-14 dl vetemjöl (kolla konsistensen på degen)
ägg till pensling
ev. frön till dekoration

Dag 1:
Värm mjölken fingervarm
Smula ner jästen i en bunke och lös upp i den varma mjölken
Tillsätt sirap, salt, olja och ägg
Blanda i durumvetemjölet
Tillsätt vetemjölet lite i taget (degen ska inte vara varken för torr eller klibbig)
Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills den är smidig och fin
Låt den jäsa någon timme på bänken om du hinner, annars/sedan skjuts in i kylen på kalljäsning över natten

Dag 2:
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta igenom den ordentligt (går lite trögt i början när den är kall)
Dela degen i ca 32 bitar
Rulla bitarna till små degbollar och placera dem på plåtar med bakplåtspapper
Låt dem jäsa på ett varmt ställe minst en timme, gärna längre, de ska bli luftiga och pösiga.

Sätt ugnen på 225°C
När bullarna är väljästa, pensla dem med ägg (eller vatten) och dekorera ev med frön (vallmo-, sesam-, lin-)
Grädda dem gyllenbruna i ca 10 minuter (håll koll så de inte är inne för länge)



Foto: Tina

Juliskum

 




För någon vecka sedan fick jag hem Cloettas senaste tillskott i skum-familjen - Juliskum.
Det är en sommarvariant av populära Juleskum som bara kommer att finnas under sommaren 2012.
Skumtomtarna har somriga smaker av päronglass och cola.

Personligen är jag ett fan av Juleskum original, de smakar inte direkt jul för mig utan de smakar Flipper - skumdelfinen jag fick i lördagsgodispåsen vid sommarstugan som liten.

Men Juliskum är en ny rolig twist på skumtomtar, colasmaken smakar verkligen "colanappar" i skumform och päronsmaken är verkligen päronglass på sommaren.
Men jag hade gärna haft mer smak i skummet, det var lite klent. Annars, barnsligt goda!

Och till nästa sommar skulle jag gärna se en påse mini-flipperdelfiner i handeln!


Bild: Cloetta