Nallekakor

 

Baby Shower är något ganska ovanligt i Sverige, men det verkar vara på frammarsch. Jag och en väninna ordnade nyligen vår första baby shower som en överraskningsfest för vår gemensamma väninna som är från Kanada och ska ha sitt första barn i slutet av maj. Vi drog ihop hennes vänner och man till en mysig liten tillställning med baby-tema, presenter och fika för att lyckönska de blivande föräldrarna.
Eftersom vi inte hade ordnat baby shower tidigare blev det lite improviserat och säkert inte lika avancerat som i Nordamerika, men hon blev i alla fall rejält överraskad och insisterade på att det var den bästa baby showern någonsin!

Så vad bakar man till en baby shower? Enligt mig ska det vara lite blandning av mat och fika, brunchmat är perfekt och så måste man ju ha gulliga barnsliga bakverk! Vi fixade broccolipaj, scones, barnsligt goda bananmuffins och en sats urgulliga nallebjörnskakor!

Nallebjörnskakorna fick jag inspiration till från en av bilderna i Jaqueline Bellefontaines bok Massor av kakor . Hennes kakor är gjorda med kanel och ingefära, men som chokladgalningen jag är så jag gjorde min egen variant baserad på degen för schackrutor!


Nallebjörnskakor
ca 20 st

Ljus deg:
100 g smör eller margarin
2 ¼ dl vetemjöl
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker

Mörk deg:
100 g smör eller margarin
2 ¼ dl vetemjöl
½ dl socker
2 msk kakao

Dekoration: Bruna non-stop eller liknande

Sätt ugnen på 175°C
Blanda ihop ingredienserna till de båda degarna
Kavla ut ca 2/3 varje deg till en ca 5 mm tjock platta (går lättast mellan två bakplåtspapper)
Ta ut runda kakor ca 7 cm i diameter (ett stort glas kan fungera som mått)
Ta ett mindre mått ca 3-4 cm i diameter och stansa ut nosarna ur varje kaka
Byt plats på nosarna så ljus kaka får mörk nos och tvärt om
Kavla ut resten av degen och ta ut små runda kakor med samma mått som nosdelarna
Dela dem på mitten och fäst som öron på nallens huvud
Markera munnen med en kniv och sätt dit non stop som nos och ögon
Gör fler nallar tills degen är slut
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min

Tips: Om öronen inte vill sitta fast efter gräddnignen kan de limmas fast med lite smält choklad när de har svalnat!


Foto: Tina

 

Nyhet i juicehyllan + TÄVLING!



Här ska ni få se en fin nyhet - Tropicanajuice i fina genomskinliga plastflaskor! Verkligen på tiden tycker jag - plastflaskor visar upp innehåller bättre, det går lättare att skaka om och blanda juicen (mycket viktigt när det är fruktkött i) och så ser de ju så mycket lyxigare ut!



Tropicana lanserar tre juicer i den nya snygga plastförpackingen - klassikerna Stormy Orange och Cloudy Apple och så nykomlingen Sunny Clementine! Samtliga är producerade av noga utvalda frukter för att ge den så kallade "Homestyle"-känslan, eller på ren svenska "Så gott som hemmapressad". Tillsammans med förpackningarna lanseras också smakguiden där man precis som med vin får en översikt över dryckens smaktoner och tips på passande tillbehör.

Men gissa vem som fick hem en förpackning av varje smak? Jajamensan - lilla jag!

Oj oj oj vilka juicer! Här är man van vid betydligt billigare koncentratjuicer och så får man smaka på "the real deal"!
Framför allt reagerade jag på färgerna - de SER verkligen färskpressade ut, jag skojar inte när jag säger att juicerna i mitt kylskåp har EXAKT samma färg som de på bilden (och nej, de innehåller inga tillsatser)!
Och smaken sedan! Samtliga Tropicanas juicer är pressade av färsk frukt inom 24 timmar efter plockningen något som skiljer från de flesta andra märken som kan ha pressats nästan ett halvår innan de kommer ut i butikerna, och det märks verkligen på smaken - Sunny Clementine var förföriskt god med en lätt sträv ton på slutet som balanserade upp sötman perfekt, Cloudy Apple smakar verkligen äpplen och sommarträdgård medans Stormy Orange kan vara på god väg att bli min nya frukostfavorit med härlig frisk apelsinsmak och gott fruktkött!


Men inte nog med att jag och Erik har fått smaka oss igenom det nya sortimentet - nu har även en av mina kära läsare chansen att få göra det. I ett helt år till och med!
Jag har nämligen en årsförbrukning Tropicanajuice att tävla ut här på NyTinat!

För att vara med och tävla vill jag att du i kommentarsfältet här nedan berättar för mig vad din absoluta favoritfrukost består av och vilken Tropicanajuice (nya eller gamla sortimentet) du helst dricker till den!

Tävlingen avslutas den 5 juni!

Tävlingen är avslutad, vinnaren presenteras HÄR!


Bilder från Tropicana via Hill & Knowlton

Banan- och chokladmuffins



Vi fick så otroligt goda muffins av kollegan Lena på jobbet för några veckor sedan - saftiga bananmuffins med enorma chokladbitar i! Så fantastiskt gott så nästan knäna vek sig - varför har jag inte kommit på att testa det receptet förut?

När jag och en väninna ordnade en överrasknings-baby shower till vår kanandensiska väninna bakade jag såklart de muffinsarna!
Resultatet blev lyckat och passande nog riktigt barnsligt gott!


Banan- och chokladmuffins
12 stora "amerikanska" eller ca 24 "normalstora svenska" muffins

2 ägg
3 dl socker
1-2 väl mogna bananer (antalet beror på storleken)
6 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
200 g mjölkchoklad
100 g smör
1¾ dl filmjölk, gräddfil eller mjölk

Sätt ugnen på 175°C
Smält smöret
Rör banan, socker och ägg till en nästan jämn smet
Blanda ner alla torra ingredienser
Tillsätt smält smör och filmjölk/gräddfil/mjölk
Skär chokladen i grova bitar (ett bra riktmått är ca ½ normalstor chokladruta)
Vänd ner chokladen
Fördela smeten i muffinsformar, gärna ställda i muffinsplåt för bästa form
Grädda mitt i ugnen i ca 12-17 min (normalstora muffins) eller 20-25 min (stora muffins), kontrollera med en potatissticka om de är klara.

Tips:
Testa att byta ut 1 dl av sockret mot 1 dl ljust muscovadosocker eller annat råsocker.
Blanda gärna ljus och/eller mörk choklad efter eget tycke och smak.


Foto: Tina