Testbakning: Kladdkaka med daim



För ett par veckor sedan blev jag ombedd att testbaka och recensera ett av fem kladdkakerecept från Arlas webbplats och eftersom jag är en utpräglad gottegris föll jag pladask för receptet med Daim i!
Jag menar, kladdkaka med extra godis - vad kan gå fel?

Precis, ingenting!

Som jag trodde kom kladdkakan ur ugnen och fyllde köket med en himmelsk doft av choklad och kola och den färdiga smaken var söt och god men utan att vara för söt och konsistensen så där härligt kladdig och seg som en kladdkaka ska vara!
Erik - som alltid står till tjänst som förste provsmakare applåderade både smeten och den färdiga kakan.

För att ytterligare testa receptet tog jag med mig två stycken kladdkakor till jobbet och använde mina kollegor som försökskaniner. Det visade sig att de har samma fika-smak som jag och smaskade i sig kladdkakorna med god aptit varvat med glada tillrop av typen "fantastiskt" och "excellent"!

Nu har jag nog frestat er nog, så här kommer receptet - sätt igång att baka!


Kladdkaka med Daim
8-10 bitar

100 g Arla® svenskt smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dubbeldaim

Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker, tillsätt smöret
Sikta i mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker.
Hacka daimen och blanda ner den.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
Låt svalna.
Sikta ev kakao över den färdiga kakan.



Foto: Tina

 

För er som är nyfikna på vilka recept jag hade att välja på hittar ni de övriga fyra här:

Kladdkaka

Kladdkaka med mörk choklad

Kladdkaka med kaffe

Kladdkaka med hallon

Jordgubbs- och nektarinpaj




Så här års är nektarinerna och jordgubbarna som allra bäst och då passar det fint med en smarrig paj med antingen dem blandade eller var för sig.
Pajreceptet är en varian på den klassisk Ananaspajen som alla (ALLA) bakar, så den är en härlig variant på en gammal favorit!


Jordgubbs- och nektarinpaj

ca 8 bitar


Deg
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
0,75 dl socker

Fyllning

300 g nektariner, jordgubbar eller 50:50
1 st ägg
2 dl lätt creme fraiche
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200°C
Smält smöret och blanda ihop pajdegen
Tryck ut degen i en pajform

Kärna ur nektarinerna, snoppa jordgubbarna
Skär nektarinerna/jordgubbarna i bitar
Vispa ihop ägg, vaniljsocker och creme fraiche
Vänd ner frukten i blandningen och häll i pajskalet
Grädda mitt i ugnen i ca 20-30 min tills fyllningen stannat


Foto: Tina

Frusen citroncheesecake med lemon curd



När sommaren är som varmast ska efterrätterna vara som kallast. Och vad passar väl bättre än en frusen glassig cheesecake med syrlig lemon curd? Jag är ett stort fan av syrliga saker och lemon curd är en riktig favorit, särskilt tillsammans med glass en varm sommardag!


Frusen citroncheesecake med lemon curd

ca 8 bitar

Botten
15 st Digestivekex
100 g smör eller margarin

Glassfyllning
250 g Philadelphiaost
2 dl vispgrädde
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal

Lemon curd
2 ägg
4 dl florsocker
2 citroner
75 g smör


Smält smöret och smula sönder digestivekexen i en matberedare
Blanda kexsmulor med smör och tryck ut i en form med löstagbar kant
Skölj och borsta citronerna, riv skalet och pressa ur saften

Vispa grädden till glassfyllningen
Vispa ihop philadelphiaost, socker, vaniljsocker och citronskal, rör till sist ner grädden

Blanda 1 dl citronsaft, resten av citronskalet, florsocker och äggen i en kastrull
Värm blandningen tills den tjocknar (den får inte koka!)
Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret, rör till en slät smet och låt svalna

Häll glassfyllningen över kexbotten och ställ i frysen tills glassen har stelnat
Häll lemon curden över glassfyllningen och ställ in i frysen igen

Ta fram och tina cheesecaken ca 30 min innan servering


Foto: Tina