Havrefrallor med surdegskaraktär

 
 
De här frallorna blev lite av en överraskning när de kom ur ugnen och vi äntligen fick sätta tänderna i dem. Jag hade trott att de skulle bli ungefär som grahamsbullar eller nån annan av mina frallor i konsistensen, men istället var de sådär sega och tuggiga som surdegsbröd brukar vara. Oh well inte mig emot, surdeg är ju kanongott och om man lyckats få samma konsistens utan böket att vakta degbubbel i dagar så tänker inte jag klaga!
Receptet blev såsom alltid salig blandning av vad jag hade hemma, men det är så jag bakar helt enkelt!
 
 
Havrefrallor
ca 16 st
 
1 pkt jäst
2 msk sirap
2 msk mjukt smör
1 msk salt
2 dl havregryn
2 dl fullkornsdinkelmjöl
4 dl vetemjöl
6 dl vatten
 
Häll havregryn, sirap och salt i en bunke
Koka upp 2½ dl av vattnet, slå det över havregrynsblandningen, rör om och låt stå ett par minuter
Tillsätt resterande vatten, jäst, dinkel och vetemjöl
Kör i maskin tills det bildas en smidig deg
Tillsätt smöret i små klumpar och låt det arbetas in ordentligt i degen
Kör degen i maskin ytterligare 5 min
Låt degen jäsa i bunken i ca 30 min
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig (den är ganska kladdig så knåda kan innebära vika ihop den med hjälp av en degskrapa)
Dela degen i 16 delar, hantera varje degbit med mjölade händer och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper
Låt frallorna jäsa ca 1h
Grädda mitt i ugnen på 200°C ca 15 min (höll inte så noga koll på tiden utan gick efter färgen) tills frallorna fått fin färg
 
 
Foto: NyTinat
 

Punschglass

 
 
 
Äntligen börjar det bli lite lite varmare här i Uppsala. Till och med så varmt att man törs tjuvstarta med att göra årets första hemmagjorda glass! Min glassmaskin är en av de roligaste om än kanske inte den mest använda köksprylen jag köpt. Fin glass som bara fantasin sätter gränser och framför allt vet man exakt vad man har stoppat i den!
För första gången gjorde jag glassmet på den omständiga vägen genom att värma glassmeten så den tjocknar och sedan får mogna över natten i kylen istället för att bara blanda och köra i maskinen och jag måste nog medge att det blir bättre och krämigare glass om man orkar vara lite omständig!

Första smaken ut blev punchglass eftersom vi hade en skvätt kvar i kylen och för att Erik älskar punsch!
Det blev en ganska liten batch på strax under ½L glass, vilket räckte till 2 stora eller 3-4 små portioner (ca 5 sådana glas som på bilden) men det går utmärkt att dubbla receptet!
 
 
Punchglass
 
3 äggulor
¾ dl strösocker
¼ tsk vaniljsocker
1½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk (jag tog mellanmjölk men ju fetare desto bättre)
2-3 msk Punsch
 
 
Koka upp mjölk, grädde och vaniljsocker i en kastrull, ställ åt sidan
Vispa äggulor och strösocker fluffigt
Häll den varma mjölkblandningen i en tunn stråle ner i äggsmeten under konstant vispning
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm till 85°C, smeten ska thockna något men absolut inte koka!
Kyl ner glassmeten och låt den mogna i kylen över natten, eller några timmar om man vill göra glass samma dag.
Tillsätt punschen efter smak, blanda ordentligt
Sila smeten och kör den i glassmaskinen enligt tillverkarens instruktioner
Frys in den färdiga glassen några timmar innan servering (eller gör som vi och ät den direkt som mjukglass)
 
 
Foto: NyTinat
 

Mer vinbärskaka

 
 
 
I frysen har vi en surdeg. Inte en sån gjord på mjöl som varit så poppis senaste åren utan en efterhängsen sak som aldrig blir något gjort med. Det är en burk röda vinbär från 2010 som tycks outsinlig! Snart kommer jag göra något drastiskt och köra ner den i en smoothie bara för att bli av med den men det är alltid något som hindrar mig från att göra av med alltihop. Härom helgen lyckades jag iaf göra av med 2 dl av de nedrans bären i en vinbärskaka.
Tidigare vinbärskakor har varit modell platt efterrätt med vinbär på toppen och glass till, och det bästa jag har provat hittills är att blanda ner vinbär istället för blåbär i muffins - det blev jättegott! Men den här gången ville jag testa att blanda ner vinbär i en vanlig sockerkaka. Det blev helt klart en annan typ av vinbärskaka - väldigt fluffig och fin med inslag av sötsyrliga små bär.
 
Receptet är modifierat efter grundreceptet på sockerkaka i Sju Sorters Kakor
 
 
Vinbärskaka
 
150g smör
3 ägg
2½ dl socker
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl frysta röda vinbär (eller valfria små frysta bär)
 
 
Sätt ugnen på 175°C
Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Sikta i resterande torra ingredienser och blanda
Rör ner smöret och blanda till en jämn smet
Vänd ner vinbären i smeten
Smörj och bröa/mjöla en sockerkaksform på ca 1½ L 
Fyll formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min (känn med en sticka)
Låt svalna lite innan den stjälps upp.
 
 
Foto: NyTinat