Auberginelasagne

 
 
Aubergine och jag har som bekant blivit vänner så ibland letar jag efter nya sätt att få in den i mat.
En anledning är att jag vill minska min konsumtion av pasta, så var är det lättast att byta ut en del av pastan mot skivad aubergine om inte i lasagne?
Som vanligt byter man ut så mycket pasta man vill, jag bytte hälften av pastalagren mot aubergine men man kan ta mer eller mindre (se bara till att köpa rätt mängd av varje)
 
 
Auberginelasagne
4 port
 
400-500 g köttfärs
1 gul lök
400 g passerade tomater
½ kruka färsk basilika eller motsvarande mängd torkad
1-2 tsk torkad oregano
Salt och peppar
Chili, paprikapulver, lökpulver och vitlökspulver efter smak
6 lasagneplattor
2 auberginer
100-150 g riven ost
 
Sätt ugnen på 250°C
Skala och hacka löken
Stek lök och köttfärs i omgångar
Blanda med passerad tomat och krydda efter smak
Skär auberginerna på längden i ½ cm tjocka skivor
Häll lite av köttfärssåsen i botten på en gratängform, täck med lasagneplattor
Varva köttfärssås, lasagneplattor och aubergineskivor tills allt är slut (överbliven aubergine går bra att frysa)
Strö över riven ost och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min
 
 
Foto: NyTinat

Mitt första lyckade surdegsbröd!

 
 
Jag är så stolt! Äntligen har jag lyckats baka surdegsbröd! Det har tagit några år med ca 1 försök per år där resultatet har blivit en platt kompakt seg kaka som knappt gick att tugga och därmed blev mat till änderna i Fyrisån...
Men så bläddrade jag i Leila Lindholms bok One More Slice och blev inspirerad att prova på att göra ett enkelt lantbröd. Med bara vete så ska det ju tydligen vara den enkaste sortens surdegsbröd så varför inte pröva.
Efter 3 dagars surdegsmatande och en dags bakning (lååånga jästider) så hade jag fyra surdegslimpor på köksbordet! Kanske inte de där enorma fina jäsbubblorna utan mer finporig insida, men ändå!
 
Och eftersom receptet inte finns någonstans på nätet där jag kan länka till det så törs jag heller inte lägga upp det på bloggen (har inte bett Leila om tillstånd att publicera hennes recept, så då får man inte). Utan jag kan bara råda er att köpa boken (den är jättebra!!) eller gå till biblioteket och låna den!
 
 
Foto: NyTinat
 

Gulaschsoppa med köttfärs

 
 
Tidigare höstar har jag lagat långkok och köttgrytor så det står härliga till och en favorit har definitivt varit Gulaschgrytan som har lagats flitigt på lata helger då vi haft tid att ha en gryta puttrande i timmar.
Men ibland vill man göra samma värmande rätt en vardagskväll och då får det bli en soppa med köttfärs som bas så det går fortare. Och med en liten sallad till och en rejäl bit surdegsbröd så har man en mättande måltid.
 
 
Gulaschsoppa
3-4 port
 
500 g köttfärs
1 gul lök
1 paprika
200 g potatis
3 morötter
4-500g passerade tomater
3-4 dl vatten
1 köttbuljongtärning eller motsvarande mängd fond (Jag älskar och använder alltid Knorr Fond du Chef Beef)
1-2 tsk hel kummin
Paprikapulver, salt och peppar efter smak
1 msk olja
 
Till servering: Ett gott bröd
 
Skala potatis, lök och morötter, skär i småbitar
Skär paprikan i bitar
Stek lök och paprika i oljan, lägg åt sidan
Stek köttfärsen (ev i olja men brukar inte behövas i non-stick panna
Lägg tillbaka lök och paprika tillsammans med köttfärsen
Lägg i övriga grönsaker
Tillsätt passerade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning och kummin
Låt koka ca 10-15 min tills grönsakerna är mjuka
Smaka av med salt, peppar och kryddor, späd ev med mer vatten
Servera med ett gott bröd till
 
 
Foto: NyTinat