Gömd bakom ett berg av lussebullar!

Häromdagen hade jag min kanadensiska väninna på besök igen, och den här gången blev det lussebullsbak.
Eftersom vi hade två påsar jäst och tre påsar saffran lät det som en bra idé att baka en dubbel sats lussebullar!
Tyvärr protesterade min kära Kitchen Aid lite grann när vi försökte tvinga i den en deg bestående av 1L degspad och ca 2,5 kg vetemjöl. Det blev till att köra degen i två omgångar så att den stackaren inte skulle kollapsa!
Ca 70 lussebullar satt slutligen på köksbänken och doftade ljuvligt av saffran och nybakat bröd, och bara en plåt blev lite övergräddade eftersom jag glömde den i ugnen.
Senare på kvällen hittade jag Erik i soffan med en glöggmugg och lyckligt tuggande på en ljusgul bulle - högsta poäng alltså!

Så till receptet jag använde:


Till ca 35 lussebullar/katter behövs:

100g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 pkt (50g) jäst för söta degar
1½ dl vit sirap (alternativt strösocker)
½ tsk salt
2 dl (1 förp) Kesella lätt 1%
1-2 paket saffran á 0,5g (blir bättre med mer saffran)
17-19 dl vetemjöl 

1 ägg till pensling
russin (eller annan torkad frukt) till dekoration


Tror så här i efterhand att man kan tillsätta ett ägg i degen också, för att få lite saftigare bullar...



Gör så här:

Smält fettet i en kastrull
Mortla gärna saffran med lite strösocker för att få den mer finfördelad
Tillsätt mjölk och saffran till det smälta fettet, värm till ca 37 grader (eller varmare om man använder torrjäst)
Häll jästen i en bunke och slå över vätskan
Tillsätt sirap, salt och Kesella
Rör så allt blandas och tillsätt sedan mjölet lite i taget tills degen släpper från bunken.
Arbeta degen väl och llåt den sedan jäsa övertäckt i ca 40 min
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i 35 delar och forma lussekatter eller andra figurer (man kan annars göra en vanlig flätad längd om man vill). dekorera med russin, gojibär, eller annan torkad frukt/nötter efter smak.
Låt bullarna jäsa ca 30 min
Sätt ugnen på 225°C
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen 6-10 min tills de har fått lite färg 
OBS! för mycket färg ger torra och sega bullar, så håll koll!

Låt svalna och njut sedan av hembakat!

Pastasås med salami, julmust och bio med smågodis = perfekt söndagkväll?

Ikväll blev det lite slapp snabbmat favorit i repris - salami- och skinksås med pasta och till det JULMUST!
Säkert världens smakkrock med lök, chili, salami, paprika och julmust men oj så gott det var med härlig bubblig must!
Ikväll är det dags att se New Moon med Erik - vi ska gå till Spegeln (jättefin SF biograf i gammaldags stuk här i Uppsala) och smågodiset är redan inhandlat.

Träning belönas med fika

Sådär! Nu har man varit iväg med Svägerskan på det första träningspasset på nya Nautilus-kortet!
Riktigt skönt att ge sig iväg och träna halv nio på morgonen - knappt en kotte på gymmet och gott om plats med bland maskiner och redskap.

För att fira vår träningsduktighet blev det sedan cappuccino och pralin på Vardein & co i Saluhallen.
Säger bara nötpralin - MUMS!

Nu gäller det bara att fundera ut vart Erik och jag ska luncha innan jag ska vara på jobbet kl 14...