Fläskfilegryta crema di funghi

 

 

I hyllan med kylda såser hittade jag en liten burk med färdig pastasås - Felix crema di funghi. Först testade jag den till nykokta osttortellinis en kväll när Erik var borta på annat håll, och det var makalöst gott!
Så några veckor senare köpte jag samma burk igen och hade ner den i en ljuvligt god fläskfilégryta med lite grädde och babyspenat.

 

 

Fläskfilégryta crema di funghi
3-4 port

 

1 fläskfilé eller fläskytterfile (ca 5-600g)
1 burk Felix pastasås Crema di Funghi
10 färska champinjoner (eller en konservburk skivade)
2½ dl matlagningsgrädde
1 gul lök
1 påse babyspenat

 

Skala och hacka löken, stek den mjuk
Skiva champinjonerna och stek dem
Putsa fläskfilén och skär den i skivor och stek den
Blanda fläskfilé, campinjoner och lök
Tillsätt pastasås och matgrädde, låt puttra ihop ca 10 min
Smaka av med salt och peppar
Tillsätt babyspenaten och rör ner den så den vissnar och blir mjuk

 

Servera till nykokt pasta

 

Foto: NyTinat

 

Vinbärskaka

 
 
 
 
I frysen hittade jag en burk med röda vinbär som tog upp plats och då måste man ju baka, eller hur? Vinbär tycker jag är svårt, jag är vara van vid att man gör saft eller gelé av dem, så hur de funkar i bakning och vilka smaker de passar med är lite okänt territorium för mig.
Lite av dem gick i alla fall åt till en vinbärskaka, så får vi se vad resten kan användas till!
 
 
 

Vinbärskaka
8-10 bitar
 
2 ägg
50 g smör
1 dl socker
½ tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2½ dl vetemjöl
½ dl mjölk
2 dl röda vinbär
 

Sätt ugnen på 200°C
Smält smöret
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt
Tillsätt de torra ingredienserna
Tillsätt smöret och rör till en jämn smet
 
Smörj och mjöla/bröa en sockerkaksform (jag använde en rund platt, men det blir nog snyggt i de flesta formar)
Bred ut smeten i formen och strö över vinbären (eller vänd ner dem i smeten innan den bres ut, det blir också gott!)

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min
 
Servera kakan som den är eller med glass, grädde, vaniljvisp eller något annat gott!
 
 
Foto: NyTinat
 

Ugnspannkaka med hallon

 
 
 
Uj uj uj vad många frågor jag har fått på jobbet om den här matlådan, äter jag hallonpaj till lunch? rödbetor? vad sjutton är det där? Det är något så simpelt och gott som ugnspannkaka med hallon tillagad i pajform av överblivna smetrester.
"Smetrester" undrar ni, så jag får nog dra en förklaring:
 
Varje gång vi gör pannkakor eller våfflor blir det smet över - ibland någon matsked, ibland flera deciliter. Varken jag eller Erik brukar vilja pressa i sig en sista bara för att göra av med smeten och det är aldrig tillräckligt med smet för att steka upp den och göra en matlåda.
Men lite halvgalen som jag är när det kommer till att inte slänga mat i onödan så har jag kommit på en fiffig lösning:
I frysen har jag en liten halvlitersburk där jag samlar alla dessa små överblivna smetskvättar och de uppvispade ägg som inte går åt när man har penslat bullar. När burken är full tinar jag den (inte i mikron, då tillagas smeten), häller upp smeten i en pajform, strör över ett paket (ca 225g) frusna hallon (eller andra bär man gillar). Sedan sätter jag in den mitt i ugnen på 225°C i ca 20-30 minuter.
Vips så har jag fyra matlådor som jag serverar med massor av mumsig keso till!
 
 
Foto: NyTinat