Specialvåfflor
Som många säkert vet äter vi väldigt mycket våfflor här hemma. Tidigare var det pannkakor minst ett par gånger i veckan, men sedan vi införskaffade vårt våffeljärn har det blivit våfflor istället!
Från början använde vi receptet som finns i grundkokboken Vår Kokbok
, men vi har modifierat det till att passa oss - mängden smör har halverats (med non-stick beläggning i våffeljärnet finns det ingen anledning att proppa i massor av smör) och hälften av mjölet brukar vi ersätta med någon nyttigare fullkornsvariant.

Idag blev det våfflor med vetemjöl special, färska jordgubbar och grädde - somrigt och fint!


Specialvåfflor
ca 8-10 st

50 g smör
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl vetemjöl special
5 dl mjölk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Smält smöret och låt det svalna
Vispa alla torra ingredienser med hälften av mjölken
Tillsätt äggen vispa till en jämn smet
Tillsätt resten av mjölken och det smälta smöret

Grädda, servera med valfria tillbehör och njut!


Foto: Tina

Kelda Bearnaise Delight

 
Bearnaisesås är ju så otroligt gott till kött, särskilt grillat, men med en fetthalt på runt 80% är det något som jag sällan köper hem när det ska grillas.

Men så fick jag veta att Kelda inom kort kommer att lansera Bearnaise Delight - en bearnaisesås med nytt recept och bara 15% fetthalt!
Och vem tror ni fick hem ett par förpackningar för att provsmaka? Jajamensan, JAG!

I helgen grillades det för fulla muggar hemma hos päronen, så vad passade bättre än att ta med sig en tetra bea?
Det negativa jag kunde finna var att den låga fetthalten gör att vinägern blir en aning framträdande, och den smakar ju ganska "lätt", liknande pulver-bearnaise fast lite godare och bättre konsistens. Dessutom lämnar färgen en aning att önska - lite för gulgrön för min smak.
Annars mottogs såsen av min "testpanel" med bra betyg - väldigt god, krämig och fin och bra kryddning som ger en fin bearnaisesmak var omdömena. 

Så om ni liksom jag har längtat efter en smalare bearnaisesås så hoppas jag att ni testar Keldas till sommarens grillfester!

Foto: Kelda/Arla, redigerad av mig

Sommartårta med maräng och jordgubbarNu har solen och värmen kommit till mitt kära Uppsala, så då tycker jag det passar bra att bjuda på min allra somrigaste tårta!
Den här tårtan gjorde min mamma varje år till skolavslutningen så jag och kompisarna fick börja sommarlovet med att kalasa på glass, maräng, grädde och jordgubbar i sommarsolen - finns det något bättre att göra en solig sommardag?

Tårtan (som funkar lika bra som dessert) är härligt enkel och går snabbt att slänga ihop när man får gäster och är alltid uppskattad av alla åldrar. Dessutom kan man frysa in resterna (om det blir några) och njuta av vid ett senare tillfälle. Marängen blir härligt seg när den har frysts - underbart!


Härlig sommartårta
ca 8 pers

2 st marängbottnar (färdigköpta)
1 liter jordgubbar (eller andra bär tex hallon och/eller blåbär)
2 dl vispgrädde (efter smak)
vaniljglass

Lägg en marängbotten på ett fat
Skopa upp glass ovanpå till en gropigt men jämnhögt lager
Vispa grädden och fördela den ovanpå
Skölj och noppa jordgubbarna, fördela dem ovanpå grädden (skär dem i mindre bitar om de är stora)
Lägg den andra marängbotten ovanpå alltihop och dekorera med några jordgubbar och en kvist citronmeliss för den som har!
Servera i sommarsolen och njut!


Foto: Tina
Visa fler inlägg