Småkakor med vit choklad, blåbär och tranbär

 
Jag brukar ju som bekant baka kakor och annat till alla födelsedagar, men det senaste året har det inte blivit så mycket, utan jag har förlitat mig på mumsiga köpekakor till min och Eriks födelsedagar istället. Bland de godaste jag har ätit på länge är de från ICA eller Göteborgskex (båda har varsin variant) med vit choklad och tranbär.
Till min senaste födelsedag för några veckor sedan bestämde jag mig för att det är dags att börja göra lite egna kakor igen och vad är väl bättre än att experimentera fram en egen variant av mina nya favvokakor?
 
 
Småkakor med vit choklad, blåbär och tranbär
30-40st
 
200 g smör
4½-5 dl vetemjöl (ett tips är Kungsörnens extra fina vetemjöl för småkakor!)
100 g vit choklad (gärna färdiga knappar om ni hittar, annars medelgrovt hackad)
½ dl socker
30 g torkade blåbär
40 g torkade tranbär
1 krm bikarbonat
 
Sätt ugnen på 175°C
Hacka eller klipp blåbär och tranbär i mindre bitar
Hacka chokladen medelgrovt (om den inte kommer i småbitar redan)
Rör smör och socker till en jämn smet
Blanda ner vetemjöl och bikarbonat
Nyp degen tills den nästan går ihop
Tillsätt bär och choklad
Nyp/knåda försiktigt tills degen går ihop
Rulla bollar av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen 12-15 min tills de börjar få lite färg
 
 
Foto: NyTinat