Mormors Apelsinkakor




De här kakorna har min mormor haft som tradition att baka varje jul så länge jag kan minnas.
Lite småbökiga att göra, men goda som attan - och de passar nog lika bra på sommaren som vid juletid!


Apelsinkakor (ca 30-40 st)

Mördeg
225g vetemjöl
1 liten tsk bakpulver
75g socker
150g margarin
1 äggula (spar vitan till mandelfyllningen)


Mandelfyllning
100g skållad och mald sötmandel
2 dl florsocker
1 äggvita
Rivet skal av en apelsin (eller 2 citroner eller 2 lime)


Gör så här:


Mördeg
Blanda alla ingredienserna och låt degen vila i kylskåp minst 30 min så är den lättare att kavla
Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en 10-15 cm bred och 20-30 cm lång remsa
Enklast att kavla är om man lägger degen mellan två bakplåtspapper.


Fyllning
Blanda ingredienserna och färga med hushållsfärg (gärna röd)
Dela i tre delar och rulla i längder ca 20-30 cm långa. Eventuellt är degen ganska kladdig, då går det bra att fördela den i en sträng längs mitten på mördegslängderna istället för att rulla.


Lägg en fyllningslängd på varje mördegslängd
Vik försiktigt över mördegen, den spricker gärna (går lättast om man tar hjälp av bakplåtspapper och rullar ungefär som man gör sushi)
Placera rullen på en remsa bakplåtspapper ca 15 cm bred och rulla denna 2 ganska lösa varv runt rullen

Grädda rullen inrullad i pappret i 200°C 15 min högst 18 min
Rulla försiktigt ut rullarna ur pappret och låt kallna



Dekor

Mormors:
Rör ut florsocker i lite vatten till en glasyr
Bred ovanpå rullarna och strö över hackad skållad mandel färgad med annan färg än fyllningen
Låt glasyren stelna och skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor

Min: Rör ut florsocker i lite vatten till en glasyr och färga med valfri hushållsfärg, gör gärna flera glasyrer i olika färger.
Häll glasyren i en plastpåse, knyt ihop och klipp upp ett litet hål i ena hörnet. Ringla glasyren(erna) över rullarna.

Låt glasyren stelna och skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor



Foto: Tina 

Mumsigt rågbröd i perfekta portionsbitar



Just nu har jag galet mycket att göra - jobbar ca 6 dagar i veckan och ska förutom det hinna fixa och dona inför julen också, så bloggen och matlagandet har verkligen blivit lidande.

Men härom morgonen tog jag mig för med ytterligare ett brödbak - rågbitar. Hade inte testat att baka något liknande tidigare, men jag tyckte det lät gott så varför inte? De man köper i affären brukar ju vara supergoda! Dock mixtrade jag lite med receptet och ersatte 2 dl rågflingor med drygt 1 dl havregryn och 1 dl vetegroddar


Ingredienser till ca 16 st

50g smör eller margarin
50g jäst
5 dl mjölk
2 msk baksirap (funkar med vanlig sirap eller strösocker också - man tar vad man har)
½ msk salt
10 dl rågsikt
1 dl havregryn (drygt)
1 dl vetegroddar


Gör så här

Smula jästen i en bunke
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till häll det i bunken med jäst, rör tills jästen löser sig
Tillsätt sirap och salt, gryn och groddar, blanda och låt svälla lite
Tillsätt rågsikten och kör i matberedare ca 3 min tills degen ser jämn och smidig ut
Låt jäsa i bunken ca 30 min
Knåda degen smidig igen och kavla ut den på ett bakplåtspatter
Sätt ugnen på 225°C
Nagga degen och låt den jäsa ca 15 min, skär 16 rutor med kniv eller degskrapa
Låt degen jäsa ytterligare ca 15 min
Strö gärna över lite vetegroddar eller frön som dekoration
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 20 min


Tips: Bröden blir definitivt godare om de får "mogna" ett dygn innan man äter dem. Då framträder smakerna bättre än om de är nygräddade.
Testa att tillsätta linfrön, rågkross eller solrosfrön i degen, eller som dekoration ovanpå.



Foto: Tina