Saffrans- och Pepparkaksbiscotti

 
 
Julstöket är i full gång i de flesta hem så här års och det är mycket som ska hinnas med.
Idag var svärföräldrarna här på adventsfika och ovanpå det så är det julfest på jobbet på torsdag. Då ska jag ha med mig en julklapp att byta och min måste ju nästan vara hembakad. Dessutom ska jag och två tjejer till bjuda på fika samma dag. Så för att göra det enkelt för mig bakade jag helt enkelt några satser av världens godaste saffransbiscotti igår, men i morse blev jag nojjig över om två satser skulle räcka både till eftermiddagens fika, fikat på torsdag och till att slå in till julklapp. Så innan frukost hade jag en sats till i ugnen plus en sats med pepparkakssmak bara för säkerhets skull, för det kan väl aldrig bli för mycket biscotti?
Det enda som grämer mig är att sötmandeln tog slut så de två satserna idag blev utan mandel. De blev kanongoda ändå, men både jag och Erik älskar dem med mandel i!
 
Saffransbiscotti har jag gjort förr och det receptet hittar ni här
Pepparkaksbiscotti blev ett litet experiment där jag försökte härma kryddningen i världens godaste mjuka pepparkaka. De blev jättegoda, men jag tror att den erfarne hemmabagaren kan kontrollsmaka degen och se om det behövs mer kryddor.
 
 
 
 
Pepparkaksbiscotti
35-40 st
 
100 g mjukt smör
3 ägg
2 dl socker
7-8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 msk apelsinmarmelad
100g sötmandel (kan uteslutas)
 
Sätt ugnen på 175C
Blanda ihop smör och socker till en jämn smet
Tillsätt äggen ett i taget och marmeladen
Blanda 7 dl vetemjöl med övriga torra ingredienser
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör ihop till en jämn smet/deg
Tillsätt grovhackade mandlar (mandlar delade i 2-3 bitar) och se till att de fördelas jämnt i degen
Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig, den ska vara mjuk men gå att hantera
Dela degen i fyra delar
Rulla varje del till en längd, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite
Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min tills längderna har fått lite färg
Ta ut plåten och skär omedelbart längderna i skivor
Vänd skorporna med snittytan uppåt (akta, varmt) och låt dem torka i ugnen på eftervärmen med luckan lite på glänt
 
 
Foto: NyTinat
 
 
 

Köttfärsfyllda paprikor

 

 

Hemköp har ganska ofta erbjudanden på nötfärs så då brukar vi köpa på oss ett par kilo så det räcker till en massa smaskiga köttfärsrecept. Sist blev det köttfärsfyllda paprikor eftersom det var säsong på paprika just då. Och riktigt underhållande blev det när paprikorna rörde på sig när de tillagades i ugnen - ett tag undrade vi om det bodde en poltergeist i ugnen

 

Köttfärsfyllda paprikor

5-6 normalstora paprikor (jag köper hellre för många och hackar ner det som inte går åt i en sallad en annan dag)
400g nötfärs
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 chilifrukt (kan ersättas med chiliflakes eller chilipulver)
1 burk krossade tomater
basilika
oregano
salt och peppar
100-150g riven ost

 

Sätt ugnen på 200°C
Skala och hacka löken, kärna ur chilin och finhacka den
Stek lök, pressad vitlök och köttfärs
Tillsätt chili, krossade tomater och smaka av med kryddor
Låt puttra på svag värme
Under tiden: Dela paprikorna på längden, kärna ur dem och lägg dem i en smord långpanna
Fyll varje paprikahalva med köttfärs och strö över riven ost

Tillaga mitt i ugnen i 20-30 min tills paprikorna är mjuka och osten har fått färg

Servera med sallad, avokado och kolhydratkälla för den som vill.

 

Foto: Nytinat