Souvlaki-kryddad fläskfilé


Grekisk mat är sommarmat, oavsett om den äts här hemma i Sverige eller på semester på en ö med blått hav och gassande sol. För att få lite försmak på semestern gjorde vi hemlagade souvlakis här hemma. Allra bäst blir de ju såklart på grillen uppträdda på grillspett, men det fick bli en latmansvariant här hemma så vi stekte dem utan spett i gjutjärnsgrytan.

Har man tid får man gärna låta köttet marinera i kylen över natten så det suger åt sig alla smaker, men det går även att marinera kortare tid!
 
 
Souvlaki med klyftpotatis och tzatziki

3-4 pers

1 st fläskfilé
2 msk olja
2 msk oregano
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
 
Klyftpotatis
8-10 medelstora potatisar
2 msk olja
salt

Tzatziki
3 dl grekisk/turkisk yoghurt
ca 15 cm gurka
2-3 vitlöksklyftor
salt och peppar

Putsa fläskfilen och skär den i jämnstora bitar
Blanda fläskfilebitarna med olja och kryddor, låt dem marinera i kylen, gärna några timmar eller över natten.

Blanda ihop Tzatzikin och låt den vila i kylen

Skala och klyfta potatisarna
Blanda dem med olja i en långpanna
Tillaga dem mitt i ugnen ca 20-30 min vid 225°C, rör om då och då

Trä upp köttbitarna på grillspett om så önskas
Grilla eller stek dem tills de är genomstekta

Ta ut potatisen och salta

Servera souvlakin med potatis, tzatziki och gott sällskap


Foto: Tina