Pappardelle med stekt skogssvamp

 
 
 
Jag har (som jag säkert nämner varje år vid den här tiden) ett stort dilemma i mitt liv - å ena sidan älskar jag svamp, men å andra sidan är jag ingen svampplockar-människa. Skogen är blöt och kall, full av mygg som allihop ger sig på mig, i snåren bor stora läskiga spindlar som inte syns förrän man har handen nästan på dem och jag går troligen vilse också... 
 
Nej, skogen är ingenting för mig så ska jag ha svamp botaniserar jag i frukt- och gröntdisken i affären! Sist kom jag hem med en påse knallgula kantareller, en påse champinjoner och en receptidé i huvudet.
 
Middagen blev pappardelle med smörstekt svamp. Hur snabblagat som helst och fantastiskt gott i sin enkelhet. Jag funderade lite på att steka lite vitlök med svampen eller lite färsk timjan för den rätta skogshöstsmaken, men jag är glad att jag lät bli. Det är jättegott med vitlök och/eller timjan om man bara har champinjoner, men kantareller smakar så mycket av sig själva att jag lät dem få hela scenen!
 
 
Pappardelle med stekt skogssvamp
3-4 port
 
ca 1½-2 liter svamp (i mitt fall 70% campinjoner, 30% kantareller)
250 g pappardelle
25 g smör (äkta smör eller bregott här, inget annat tjafs)
salt och pappar
färsk hackad persilja
 
Rensa svampen om det behövs och skär ev i mindre bitar
Skär champinjoner i kvartar
Smält drygt hälften av smöret i en stekpanna och låt det bli varmt
Tillsätt svampen och låt den steka tills det mesta vattnet är borta ur den och det "knäpper" om svampen
Koka pastan enligt anvisning på paketet
Häll av det mesta vattnet från pastan men spara någon dl
Tillsätt det sista smöret till svampen och låt det smälta
Blanda ner pastan och pastavattnet i stekpannan och blanda ordentligt 
Strö över lite hackad persilja och servera omedelbart
 
 
Foto: NyTinat

Smulpaj med blåbär hallon och smultron

 
 
Finns det något godare än nybakad smulpaj på färska egenplockade bär serverad med kall vaniljglass?
Ibland är enkla rustika och spontana efterrätter de allra bästa. Som härom helgen när vi var i svärpäronens sommarstuga utanför Flen.
 
Bara några steg in i skogen hittade vi blåbärsris fulla med bär (och spindlar så jag höll påsen och viftade mygg medans Erik plockade), på tomten nallade vi lite hallon och i vägkanten hittade vi några små rara smultron.
Tillbaka i stugan rotade vi fram en gammal sockerkaksform, socker och vetemjöl och grävde rejält i bregottpakaketet, och vips så stod en nybakad paj på bordet!
 
Det kan tyckas som lite synd att slösa bort smultron i en paj, men de var ganska mosade och trötta när vi väl kom hem. Och det visade sig vara helt genialiskt! Söt och god paj och så plötsligt får man ett varmt smultron som fullkomligt expolderar i munnen - mina smaklökar dansade!
 

 
 
 
Smulpaj med hallon, blåbär och smultron
 
ca 400g färska bär, ungefär 50:50 blåbär:hallon
ca 10-20 smultron
4 gammaldags (silverbestick-gammaldags) matskedar socker
2 msk potatismjöl
 
125 g Bregott
3 dl vetemjöl
3 msk socker
 
 
Blanda ingredienserna till degen till en smulig deg
Rensa bären och fördela dem i botten på en form
Blanda socker och potatismjöl och strö blandningen över bären
Täck med degsmulorna och grädda mitt i ugnen på 225°C i ca 20 minuter tills smultäcket har fått fin färg
 
 
Foto: NyTinat

Använd frysen!


 
 
Jag fattar inte att jag kan vara så dum ibland! Det låter kanske elakt att säga så om sig själv, men den här gången är det befogat! I åratal har jag brottats med samma problem - resten av vitlöken. Resten av vitlöken dyker upp när man (jag) köper hem en fin och fräsch vitlök, använder några klyftor och sedan hittas den några veckor senare torr, rutten eller möglig. Sen går man (jag) och köper en ny vitlök och så börjar alltihop om igen!
 
Så var det tills för några månader sedan när jag stog med min ny"öppnade" vitlök i handen och plötsligt insåg att jag har en frys! I och för sig en halv frys, men ändå en frys! 10 minuter senare stod jag och skalade vitlöksklyftor för glatta livet, som sedan fick bo i en liten IKEA-låda som var som skapt för ändamålet!
 
Från och med nu har jag ett konstant lager av frysta skalade vitlöksklyftor i en liten burk i frysen - bara att ta fram när man behöver dem! Och, ja - smaken är densamma även om den har varit fryst!
 
Men som alltid i min iver så kanske jag har gått överstyr för en fryslåda dignar numera av påsar och små burkar fyllda med hackad lök (den höll på att bli gammal), pizzasås och tacosås (kan man alltid använda till nåt), rivna ostskalkar, hackade sega morötter - you name it!
 
 
Foto: NyTinat
Visa fler inlägg