Kokoskaka med chokladkräm till påsk!



Glad Påsk på er allesammans! Vi ska fira påsk hos pappas kusin som passar på att ha sin 80-års fest på påskafton. Men så här till påsk så måste man väl ändå baka något? Jag har lite problem med att det inte finns några egentliga "påskbakverk" eller "påskkryddor/smaker". Ok, det finns mandeltårta och lite annat, men inte som till jul då det ska vara pepparkakor, julgodis och saffransbullar. Lösningen får helt enkelt bli - baka något som låter gott och pynta med godisägg!

Det var precis vad jag gjorde till senaste Cake club:en på jobbet - jag hittade en kaka som såg spännande ut i Två Systrars Söta och dekorerade med ett "fågelbo" av hyvlad kokos (det krävs mycket fantasi för att tolka det som ett fågelbo, men det var i alla fall tanken!) och några mandelägg från Anthon Berg.

Så testa att slänga upp den här som en läcker tårta eller efterrätt på påskbordet!


Kokoskaka med chokladkräm
ca 10 bitar

Kaka
3 ägg
2 dl strösocker
7 dl kokosflingor (ca 280 g)
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör

Chokladkräm
250 g choklad (jag använde 50:50 marabou mjölk- och marabou mörk choklad)
1 dl vispgrädde
75 g smör

Dekoration

Påskgodis vid säsong, eller varför inte färska bär och grädde eller glass en varm sommardag?


Sätt ugnen på 175°C
Smält smöret till kakan
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, tillsätt alla torra ingredienser och sist smöret
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, häll i smeten och jämna till så kakan blir jämntjock
Baka i nedre delen av ugnen i ca 30-35 min, låt kakan svalna

Finhacka chokladen och lägg den i en rymlig skål
Smält smöret till chokladkrämen, tillsätt grädden och låt blandningen bli så varm att den nästan sjuder
Häll den varma gräddblandningen över chokladen lite i taget, rör tills all chokladen har smält och du har en jämn smet
Häll krämen över kakan i formen, jämna till och låt stå svalt tills krämen har stelnat


Foto: Tina

Greetings from Saluhallen



Ok, Uppsalas saluhall är förvisso liten i jämförelse med till exempel Östermalmshallen, men den är naggande god och en fin avkoppling en lördageftermiddag. Jag och Erik var ute på promenad i vårsolen och jag drog med honom in i Saluhallen för en kopp kaffe Vardein & Co. De har Uppsalas absolut godaste kaffe som dessutom säljs till ett väldigt bra pris (20-25:- för en perfekt cappuccino).

Påskpyntade chokladpraliner


Dessutom måste ju lilla jag dregla över alla vackra chokladpraliner (kolla in de påskpyntade sötnosarna!), lyxiga marmelader och annat gott som de säljer, för att inte tala om alla fina råvaror i form av choklad, kaffe, te, vanilj... ja listan kan göras lång.

Uppsalas godaste cappuccino!

Efter lite strosande kom jag i alla fall därifrån med magen full av stans godaste cappuccino och en påse med lyxiga chokladägg och hyvlad kokos som jag nog ska hitta användning för till påsk...


Foto: Erik

Grönsaksgryta "Ratatouille style"

 

 



Den här grytan blev ett riktigt skåprens, så ni som vill göra den behöver inte följa receptet slaviskt (om man inte vill).

I vårt skafferi trängdes ett gäng burkar med bönor, hela tomater och liknande som ville bli använda snarast. Rustad med inspiration från ett recept vi fick i matkassen vi provade marscherade jag till affären och inhandlade ett helt lass med grönsaker.

Sedan hackades det morötter, lök och fänkål för glatta livet här hemma och stora 6L-stekgrytan som jag ärvde av farmor åkte upp på spisen (pjew, tur att jag tog den, det blev mycket mat).


När allt var stekt, kokat och kryddat stod vi där med ca 4L grönsaksgryta till två personer. Ooops... det blev många matlådor om man säger så!

Vi valde pasta som tillbehör den här gången, men jag kan rekommendera att äta grytan med bara ett gott bröd eller en fin sallad till!


Grönsaksgryta "Ratatouille style"
ca 4-6 port

3 morötter
1 fänkål
1 squash/zuccini
2 paprikor (gärna olika färger)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
100 gram färska champinjoner
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk/förp blandade bönor (eller valfri sorts bönor)
2 förp hela tomater (eller krossade/passerade) man kan även använda slattar av överbliven tomatsås eller liknande
1 msk oregano
1 msk basilika
salt & peppar

Till servering:
Smulad fetaost
Pasta och/eller sallad eller ett gott bröd



Jag gillar mina grönsaker i små bitar, men ni får hacka grönsakerna efter eget tycke och smak!

Skala morötterna och skär dem i tunna skivor
Skölj fänkålen, skala löken och finhacka dem
Skölj squashen och skär den i små bitar
Skala vitlöksklyftorna och finhacka eller pressa dem
Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar
Skiva champinjonerna eller skär dem i fjärdedelar

Stek morötterna i lite olja i en rymlig gryta/kastrull
Tillsätt lök, vitlök och fänkål, låt steka tills de börjar bli mjuka
Tillsätt paprika och squash, låt dem steka med tills de också börjar mjukna
Tillsätt vita bönor i tomatsås och tomaterna, blanda och låt puttra under lock på svag värme några minuter
Skölj de blandade bönorna och häll i dem i grytan, blanda även i champinjonerna
Smaka av med salt, peppar och basilika och oregano, låt puttra ihop några minuter


Foto: Tina