Plommonpaj

 


Varje år får vi en enorm skörd plommon från plommonträden på gården, och trots att vi är fem hushåll som delar på dem så får vi alltid minst 5-10 kg bara till mig och Erik att dela på.
Det mesta fryser vi in och använder under resten av vintern till att bland annat koka plommonkräm, men den här gången blev det en fin smulpaj på färska plommon.

Receptet på smulpaj är ungefär samma som jag alltid använder, det som man hittar i Vår Kokbok, men för en gångs skull har jag bara använt vetemjöl istället för min vanliga havregryns-smuldeg.

Plommonsmulpaj

8 bitar

500 g plommon (urkärnade)
½ dl socker
1½ msk potatismjöl

150 g smör
4 msk socker
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225°C
Rör ihop smuldegen
Skär plommonen i mindre bitar, blanda dem med socker och potatismjöl
Lägg plommonfyllningen i en pajform (eller fördela dem i 8 portionsformar)
Fördela smuldegen ovanpå fyllningen
Grädda mitt i ugnen ca 20-25 min


Foto: NyTinat

Tomatfylld kycklingfilé med grönsaksröra och tagliatelle




Italy meets France, så kändes det när jag var klar med den här rätten. Receptet på kycklingfiléerna hittade jag i Allt om Mat nr 2 2010 och modifierade det lite genom att lägga till lite grönsaksgryta istället för stekt blomkål. Ratatoullie möter soltorkad tomat visade sig vara en fin kombination och grönsaksgrytan som blir över kan man återanvända som bas till en god köttfärssås.

Tomatfylld kycklingfilé med grönsaksröra och tagliatelle

4 port

4 kycklingfiléer
1 burk soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 burk röd pesto
3 tomater
1 förp krossade tomater
1 gul lök
1 liten fänkål
1 paprika
1 squash
3 msk tomatpuré

Skär alla grönsaker i bitar (välj storlek efter smak)
Hacka 10 soltorkade tomater, blanda med 2 msk röd pesto och 1 kruka hackad basilika
Dela kycklingfiléerna från den tunnaste sidan nästan hela vägen igenom, så du får en "fjäril" som är hälften så tjock som den ursprungliga filén.
Fördela tomatröran i kycklingfiléerna och stäng dem
Bryn kycklingfiléerna ca 3 min på varje sida, var försiktig så inte fyllningen ramlar ut, lägg åt sidan

Stek grönsakerna i en stor gryta, tillsätt krossade tomater, hackade soltorkade tomater och röd pesto (det som är kvar i båda burkarna)
Rör om ordentligt
Lägg försiktigt kycklingfiléerna ovanpå grönsaksröran, tryck till lätt så de sjunker ner något.
Låt puttra under lock i ca 20 min
Koka under tiden en omgång pasta att servera till.

Bon apetit!


Foto: Tina

 

Äppelpaj

 


Även om vi bor mitt i Uppsala har vi aldrig långt till fruktträd, efersom båda föräldraparen har diverse bärbuskar och fruktträd och på gården har vi ett par plommonträd från vilka vi boende får en riklig skörd varje år. Senaste fruktlasset blev en kasse äpplen från Eriks föräldrar, och självklart måste man väl baka paj på några av dem, eller hur?
Min äppelpaj är en klassisk smulpaj med havregryn för lite extra crunch och fyllningen med kanel får lite kolasmak av muscovadosocker.


Äppelsmulpaj

8 bitar

500 gram äpplen, skalade och skurna i sockerbitsstora bitar
3 msk ljust muscovadosocker
1 tsk kanel

150 g smör
4 msk socker
2 dl havregryn
1½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225°C
Rör ihop ingredienserna till smuldegen
Blanda äppelbitarna med kanel och socker
Lägg fyllningen i en pajform, täck med smuldeg
Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min

 

Foto: Tina