Köttfärspaj



Den här pajen såg jag i Allt om Mat nr 16 2010 och tyckte att den borde vara ett bra alternativ till tacopajen som lagas minst en gång i månaden här hemma. Ajvar har vi inte ätit på flera år, inte sedan jag hade min Santa-Maria-kryddmix-på-påse-period och lagade chevapchichi så det stod härliga till. Den kryddiga paprikaröran är gott att ha som omväxling till den klassiska taco-salsan och finns i stark och mild variant. Jag tog den starka sorten i pajen, men körde ändå i en rejäl dos av både cayennepeppar och chilipulver för att få det rätta stinget. Men så är vi ju lite galna i stark mat här hemma!

Den här pajen väckte minnen från den tiden när Erik kom över på middag till min lilla etta på 16 kvadrat med kokvrå och fick placera sig ur vägen (på sängen) för att jag skulle kunna navigera i köket. Bökigt och trångt var det, med minimala möjligheter till vare sig förvaring eller att vädra ut stekoset. Men ändå mysigt att tränga ihop oss vid köksbordet med levande ljus och avnjuta en (nästan helt) hemlagad middag.

Som ni märker innehåller receptet nedan en hel del "eller" och valbara ingredienser, men det är helt enkelt så att jag inte kan följa recept till punkt och pricka, utan måste ändra lite. I originalreceptet stod det lammfärs, men den byttes ut mot nötfärsen som låg i frysen, crème fraichen byttes ut mot lättvarianten och en stor del av smöret i pajdegen byttes ut mot Kesella.
Så därför mina kära läsare ger jag er möjligheten att prova både min variant och originalreceptet och uppmuntrar er att experimentera med ingredienser ni tycker om!


Köttfärspaj med Ajvar
Allt om Mat nr 16 2010

Deg
125g smör
eller
75g lätt Kesella
50g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
½ tsk salt


Fyllning
300g lamm- eller nötfärs
Ev. smör eller olja till stekning
1 vitlöksklyfta
1 tsk + ½ tsk salt
4 ägg
2 dl crème fraiche (vanlig eller lätt)
2 dl ajvar relish
½ dl hackad persilja
Cayennepeppar, chilipulver och svartpeppar efter smak

Sätt ugnen på 175°C
Blanda ihop pajdegen, tryck ut den i en form med löstagbar kant. Det går enkelt om man först kavlar ut degen till ungefär rätt storlek och sedan trycker den på plats. Degen behöver inte gå hela vägen upp till kanten på formen.
Ställ formen kallt.
Fräs köttfärsen, skala och pressa i vitlöken
Krydda med 1 tsk salt och lite nymald svartpeppar
Vispa ihop ägg, crème fraiche, ajvar och ½ tsk salt, blanda i färsröran och persiljan, smaka av med mer kryddor om det behövs.
Fördela färsröran i pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 35-40min.


Foto: Tina

Tomatsoppa med spenat

 



Äntligen har jag gjort det - lagat ett recept som jag har sett i en av mina mattidningar! Tidningarna dimper ner i brevinkastet varje månad och jag bläddrar, inspireras och tänker alltid att det där ser gott ut det måste jag prova!
Sedan hamnar tidningen i en hög och receptet förvandlas till en det-var-något-jag-såg-i-en-tidning-och-ville-laga -tanke.
Men härom dan blev det andra bullar - eller snarare soppa! I LagaLätt nr 9 2010 såg jag ett recept på en fin tomatsoppa med spenat, lök och morötter i. Få ingredienser och snabb tillagning, det var perfekt för en trött vardagskväll!


Tomatsoppa med spenat
LagaLätt nr 9 2010.
3-4 port

2 gula lökar
200 g morötter
2 msk olja
3 msk kyckling- eller grönsaksfond
2 burkar hela tomater à 400 g
450 g fryst bladspenat (jag hittade ingen så jag tog en ask 70 g babyspenat istället)
5 dl kokande vatten
1 dl lätt crème fraiche
2 tsk vitvinsvinäger (kan uteslutas)
1 tsk socker
½ tsk salt
nymald svartpeppar


Tina spenaten
Skala lök och morötter
Skär löken i grova bitar
Skär morötterna i tunna slantar
Fräs lök och morötter mjuka i oljan, ca 3 min
Tillsätt fond och tomater och låt koka ca 10 min under lock
Mosa tomaterna och tillsätt grovhackad spenat, låt koka ytterligare ca 5 min
Koka upp vattnet i en vattenkokare och späd soppan till önskad konsistens (jag tyckte att det räckte med ca 2½ dl vatten)
Låt soppan koka upp igen och rör ner crème fraiche, vinäger och socker
Smaka av med salt och peppar
Servera med ett gott bröd till

TIPS: Experimentera med fler grönsaker än de som står i receptet: palsternacka, potatis och olika sorters ärtskidor och bönor gör soppan ännu matigare


Foto: Tina




Blåbärsglass



I söndags drog jag fram den älskade glassmaskinen
(helt klart årets bästa inköp!) ur köksskåpet igen och svängde ihop en sats helt gudomlig blåbärsglass till efterrätt.
Med ingredienser som grädde, egenplockade blåbär (ok nästan; tack Pappa!) och färska ägg är det inte så svårt att förstå varför det är så vansinnigt gott med hemgjord glass!
Allra bäst blir glassen om man värmer blåbären med sockret så det löser sig innan man mixar dem, och flytande glykos (a.k.a. glukossirap), som nu äntligen finns i dagligvaruhandeln, är oumbärlig för krämig och fin glass.
Har man ingen glassmaskin går det självklart att frysa glassen i ca 3-4 timmar och röra om i den var 30 min.


Blåbärsglass
ca 1L

200g blåbär
2 äggulor
100g socker
1½ tsk vaniljsocker
1 msk citronjuice
2½ dl vispgrädde
1½ msk glykos

Värm blåbären tillsammans med sockret och glykosen tills sockret har löst sig och bären saftat sig
Låt svalna och mixa tillsammans med äggulorna, citronjuicen och vaniljsockret till en slät smet (alt. mixa alltihop utan att värma, men se då till att blåbären är tinade)
Vispa grädden och vänd försiktigt ner bärsmeten i den
Kör smeten i glassmaskin enligt tillverkarens anvisning (ca 30-40 min)


Foto: NyTinat

 
Köp snygga cocktailglasen här