Rostade potatishalvor

 
 
 
 
Om man som jag börjar bli lite trött på både potatisklyftor och hasselbackspotatis så kommer här ett mycket lättare recept på rostade potatishalvor som ser makalöst sofistikerade ut men är lätta att göra.
 
 
Rostade potatishalvor
 
Medelstora potatisar, tvättade men inte skalade (beräkna ca 3-4 potatishalvor per person)
Olja
Några stänk Paprikapulver, Lökpulver,Vitlökspulver
Flingsalt
 
Skär bort eventuella fula märken på potatisarna men behåll resten av skalet på
Dela varje potatis på längden och skär ett rutmönster nästan hela vägen igenom på insidan (som när man gör avokadokuber eller tärnar mango)
Lägg potatishalvirna i en oljad ugnsform med snittytorna uppåt, pudra med lite paprikapulver och lök- och vitlökspulver (valfritt, smakar som grillkrydda i slutändan) ringla olja över halvorna och baka mitt i ugnen i 200°C i ca 30-40 min tills de är tillagade.
Strö flingsalt över halvorna och servera genast!
 
Foto: NyTinat
 
Snygga ugnsformen hittar du här

Lökblommor

 
 
 
 
Vill man göra imponerande tillbehör till kött, fisk eller varför inte grillat så är det här receptet nummer ett!
Med minimal arbetsinsats och maximal wow-faktor så är det här ett av de vackraste tillbehören man kan göra.
 
 
Lökblommor
 
Gula och/eller röda lökar, gärna ganska små
Matolja

Skala lökarna och plana till dem i botten så de står upp
Klyfta lökarna nästan helt igenom (ställ dem mellan två skärbrädor när du skär så är det lättare att inte skära rakt igenom.
Ställ lökarna i en ugnsform och ringla över lite olja
Baka i ugnen på 200°C i ca 15 min eller tills lökarna är mjuka och har öppnat sig som små blommor
Servera till kött, fisk, buffé eller i princip vad som helst
 
 
Foto: NyTinat
 
Ugnsform från Alessi 

Upplandskubb

 
 
 
Det här receptet är inget för veklingar, er med ont om tid och tålamod och dessutom kräver det specialredskap som kan hittas på loppisar eller hos äldre släktingar. Men om ni tar er tid kommer ni få fram det absolut godaste julbrödet som finns! För många där ute är det inte jul utan vörtbröd, något som jag aldrig har förstått - för mig är det är inte jul utan upplandskubb!
 
Upplandskubb är ett sirapssött rågbröd med fast och lite seg konsistens, lite som kavring eller danskt rågbröd, och det tillagas genom att man lägger degen i en smord mjölkhink (den raka sorten som inte smalnar av upptill, kan hittas på loppisar) som sedan tätas med bakplåtspapper och en plastpåse och placeras i en stor gryta sjudande vatten där den kokas i ca 4-5 timmar.
Går något fel så det kommer in vatten får man en degklump med en stor grop i mitten men går allt som det ska så får man en hög "kubb" av fint gott bröd!
 
Både receptet och attiraljerna har jag ärvt av min nu döda farmor som gjorde det här fantastiska brödet varje jul. Och en jul när jag var runt 15 bad jag om att få vara med och se hur hon gjorde. Något jag aldrig glömmer var att se hur den robusta lilla tanten på 95+ stod och slog degen för hand i en bunke, fick exakt rätt konsistens bara på fingertoppskänslan och lyckades få fram detta fantastiskt goda bröd! 
 
 
Upplandskubb
1 st
 
4 dl vatten
2 dl sirap
50 g jäst
½ tsk salt
250g rågmjöl (fint eller grovt är valfritt)
200g rågsikt
350g vetemjöl
ca 1msk smör till pensling
 
Värm vatten och sirap fingervarmt och blanda i jästen och saltet
Tillsätt rågmjöl och rågsikt och blanda till en jämn smet
Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg
 
Smält smöret och häll det i hinken
Pensla smöret noga på hinkens insida hela vägen upp på kanterna, insidan av locket och skarven mellan lock och flaska.
Mjöla insidan av hinken
Lägg degen i hinken och låt den jäsa med locket på i ca 2 timmar (går även att kalljäsa över natt och koka på morgonen)

Tillslutning av hinken:
Vik till en bit smörpapper (remsa) och vik den runt locket.
Knyt fast locket på hinken.
Klipp upp en plastpåse och bind fast den runt locket så att inte fukt tränger in i flaskan.

Fyll grytan med ca 5-7 cm vatten och koka upp
Placera hinken i grytan och koka på svag värme i 5 timmar
 
Stjälp upp kubben och vira in den i ett par handdukar, låt den svalna och ligga invirad i ca 1 dygn innan dne skärs upp.
 
Upplandskubb är supergott med smör, julskinka och senap på, eller rödbetssallad, eller min favvo - smör och Kvibille cheddar!
 
Foto: NyTinat