Shepherd's/Cottage pie

 
 
Comfort food är mat i en helt egen kategori. Det är mat som precis som det låter - mat man blir tröstad av, eller kanske ska man översätta comfort till bekväm. Inte bara mat som är bekväm och enkel att laga utan även den där maten som man mår så bra av och blir så mysig av att man bara kryper ner i soffan med ett fånigt flin och suckar förnöjt.
Min ultimata comfort food är potatismos. Jag skojar inte när jag säger att jag skulle kunna äta en hel kastrull med enbart potatismos till middag och sedan sitta med ett sjunde-himlen-flin på läpparna hela kvällen. 
 
Så kombinationen köttfärssås och potatismos blir väl en något vuxnare men lika barnsligt god rätt?
Det är nämligen vad man får när man gör en Shepherd's/Cottage pie. 
Skillnaden mellan Shepherd's och Cottage pie är egentligen köttet - Shepherd's gör man på lammfärs och Cottage på nötfärs. Så vad jag gjorde var en Cottage pie, men eftersom Shepherd's brukar användas som namn i Sverige så kör vi på att det är en sån.
 
 
 
 
 
Shepherd's pie (Cottage pie)
4-5 portioner
 
Köttfärsröra
500 g nötfärs eller lammfärs (går nog med vilken färs som helst)
1 stor gul lök
3 morötter ca 100-150g (normalsmå, inga träiga bamsingar)
3 vitlöksklyftor
400g passerade tomater
2 msk tomatpuré
1-2 dl vatten (använd till att skölja ur tomatburken med först)
Salt och peppar
Några stänk paprikapulver
ca 1-2 tsk sambal oelek (om man har, kan uteslutas)
eller en skvätt Worcestershire sauce (men jag hade ingen och ville inte köpa en flaska som bara kommer stå i kylen ett år)
 
Potatismos
ca 600-700g mjölig potatis
ca 25 g smör 
ca ½ dl mjölk
Salt och vitpeppar
 
 
Tillagning
 
Köttfärsröra
Skala och hacka löken
Skala morötterna och riv dem grovt
Stek lök och morötter mjuka
Stek köttfärsen, blanda med morötter och lök
Tillsätt passerade tomater, skölj ur burken med vattnet och tillsätt det också
Tillsätt tomatpuré
Smaka av med salt och peppar, sambal oelek (den är ganska sötstark så var försiktig så det inte blir thai) eller Worcestershire sauce
Låt puttra ihop
 
 
Potatismos
Skala och skiva potatisen (kokar snabbare och jämnare)
Koka potatisen i saltat vatten
Häll av vattnet
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt potatisen ånga av (den ska bli vitflagig och se torrare ut)
Skaka på kastrullen ofta så den inte bränns
Klicka i smöret och tillsätt mjölken
Vänta tills det bublar om mjölken och vispa sedan med en elvisp på låg hastighet till ett lite klumpigt mos
Smaka av med salt och peppar och vispa sedan ihop till önskad konsistens på moset
 
 
Montering
 
Sätt ugnen på 225°C
Bred ut köttfärsröran i botten på en ugnsform
Bred eller spritsa potatismoset ovanpå
Grädda mitt i ugnen ca 20-25 min tills moset har fått fin färg
Den som inte vill ha gräddat mos kan äta den ogräddad också ;-)
 
 
 
Foto: NyTinat
 
 
 
 
 
 
 

Äppelkakemuffins med havresmul

 
Nu får man väl säga att hösten är här på allvar. Jag ger äntligen upp min förhoppning om en plötslig värmebölja - en sån där 25+ som det kan bli i augusti-september. Nä, nu är det november, mörkt och ruggigt. Så då får man rota fram vinterparkan och tjocka strumpor, och inomhus myser jag i soffan med massor av tända ljus och något varmt att dricka.
Ibland vill man ha något till sin varma dricka, så då passar det fint med lite härliga höstmuffins med smak av äpplen, kanel och havresmul!
 
De här små raringarna gjorde jag i en muffinsplåt utan muffinsformar så de blev små härliga minisockerkakor!
 
 
Äppelkakemuffins med havresmul
Ca 10-12 st
 
Muffins
3 ägg
2 dl socker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör
1¾ dl mjölk
 
 
Fyllning
1-2 äpplen, skalat och skuret i småbitar 
ELLER
Äppelmos
2 msk socker
1-2 tsk kanel
 
Havresmul
50 g smör
2 dl havregryn
1½ dl rörsocker strö
 
 
Sätt ugnen på 175°C
Smält smöret till muffinssmeten
Vispa ägg och socker pösigt
Tillsätt de torra ingredienserna, vänd ner försiktigt
Tillsätt smält smör och mjölk
 
Skala och kärna ur äpplet, skär i små bitar (ganska tunna så tillagas de fortare)
Blanda äpplebitarna med socker och kanel
Eller använd äppelmos och strö lite kanel ovanpå.
 
Smält smöret till havresmulet och blanda ner havregryn och socker
 
Smörj och bröa muffinsplåten och fyll dem ungefär till hälften med muffinssmet
Tryck ner äpplebitar i varje form
Fördela havresmul ovanpå
 
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min
 
 
Foto: NyTinat
 

Vinnare i Mutti-tävlingen!

 
Så, nu är tävlingen klar och vinnaren är:
 
Camilla Sandmark
 
Grattis till vinsten!