Gimo herrgård




En av höstens höjdpunkter är kick-offen med jobbet. Varje år åker vi iväg till en mysig herrgård och redovisar våra planer för det kommande året samtidigt som vi får umgås och äta gott under ett par dagar.


I år blev det Gimo Herrgård som förutom fina konferenslokaler och vackra miljöer även serverade en fantastisk middag!


Förrätt: Havsaborre med terrine, parmesanchips och basilika



Varmrätt: Hjortytterfilé med potatiskaka, rostade grönsaker och tryffelrödvinssås



Dessert: Chokladmousse med havtornssorbet och körsbär och halloncoulis

 

Foto: Elin

 

Grönsaksgryta med köttfärs


Dagarna blir kortare, och temperaturen sjunker, så på hösten vill jag ha grytor med mustiga smaker och mycket värme. Den här grytan gjorde vi på resterna av grönsaksgrytan med tomatfylld kycklingfilé, men den kan även göras på rester av ratatouille eller from scratch.
Gör man grytan from scratch är det ett ypperligt tillfälle att rensa skafferiet och grönsakslådan, våga experimentera och lägga till eller ta bort ingredienser i receptet nedan.


Grönsaksgryta med köttfärs
4 port

400g nötfärs
resterna enligt ovan (ca 1-1,5 L)
Eller from scratch enligt nedan:

2 morötter
1 fänkål
1 squash/zuccini/aubergine
1 paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk bönor
2 förp hela tomater (eller krossade/passerade) man kan även använda slattar av överbliven tomatsås eller liknande
2 msk tomatpuré
1 msk oregano
1 msk basilika
salt & peppar

Hacka grönsakerna
Bryn köttfärsen, tillsätt de hackade grönsakerna, åt steka ett litet tag
Tillsätt tomatsås, puré, bönor och kryddor
Låt puttra under lock tills grönsakerna är mjuka
Servera till pasta, bulgur, matvete eller bara en bit gott bröd


Foto: Tina

Pizzasallad med kikärter


Som uppmärksamma läsare kan ha lagt märke till använder jag aldrig någonsin kål i mina recept. Det är helt enkelt så att jag mår illa av kål och kålväxter som blomkål och broccolli. Men i ett fall avviker jag från regeln och det är när det gäller pizzasallad - där maskeras kålsmaken av vinägern, så då går det bra! Därför brukar jag passa på och göra en rejäl sats pizzasallad på hösten när vitkålen är riktigt billig och fin.
Den här gången testade jag att slänga i en burk kikärter för att få det lite matigare, och det blev jättegott!

Pizzasallad

ca 2L färdig sallad

1 litet vitkålshuvud
1 burk kikärter (kan uteslutas)
½ dl olja
½-1 dl vitvinsvinäger (efter smak)
salt och peppar

Strimla vitkålen fint med en osthyvel eller i matberedare med finaste skiv-skivan
Häll över olja och ½ dl vinäger
Salta och peppra
Smaka av med med vinäger, salt och peppar tills du är nöjd
Förvara lufttätt i kylen, salladen håller flera dagar

Foto: Tina