Hasselbackspotatis



Hösten börjar närma sig med allt kortare dagsljus, regn och rusk. Jag är absolut ingen höstmänniska. Visst, jag kan gilla känslan av att krypa upp i soffan med tjocka kläder och njuta av en kopp varm choklad och en bok till skenet av levande ljus och höra en riktig höststorm vina utanför fönstren. Men min optimala värld skulle ändå bestå av 2 veckor höst 1-2 mån vargavinter som sedan smälter bort på ett dygn eller två och efterlämnar 2 veckor vår, följt av 9-10 månader underbar sommar!
Jag tror det är ljuset som gör det - jag har egentligen inget emot kyla, regn och rusk, det är ju bara stanna hemma eller dra på sig ordentliga kläder så går det fint. Nej, det är det evinnerliga mörkret - att det är mörkt när man går upp, skymning resten av dagen och mörkt igen när man går hem från jobbet!

För att ändå får ut mesta möjliga av hösten och vintern brukar jag laga mat - grytor, soppor och annat värmande, gärna i ugnen så köket fylls med värme och väldoft.
Härom helgen blev det Hasselbackspotatis från Vår Kokbok, det är väl egentligen inte någon utpräglad höstmat - den passar lika fint till sommarens grillkväll. Men just det metodiska skivandet och doften och värmen från ugnen fick det att kännas lite höstlikt.


Hasselbackspotatis
Ca 2-3 pers

ca 200-300g potatis, försök hitta jämnstora knölar
smör eller olja
ströbröd
flingsalt

Skala potatisarna, skåra dem nästan helt igenom i ca 3 mm tjocka skivor
Vänd potatisarna i olja eller smält smör och lägg dem med skivade sidan uppåt i en ugnsform
Strö över ströbröd
Baka mitt i ugnen i ca 45 min
Strö över lite flingsalt när de är klara



Foto: Tina

Lasagne med brie och lufttorkad skinka




Och så var regnet tillbaka och högsommarvärmen som bortblåst i mitt kära Uppsala!
Det är väl bara att kura ihop sig inomhus och njuta av en bra bok.
För att göra kvällarna med njutningsbara kan man ju också passa på att laga något riktigt gott och värmande till middag.
Jag vet inte hur det är med er men jag fullkomligt älskar lasagne, så härom dagen blev det en variant med brieost och lufttorkad skinka!


Lasagne med brie och lufttorkad skinka
4-6 port

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 förp crème bonjour smaksatt crème fraiche schalottenlök & gräslök
100 g riven parmesanost
Salt & peppar

1 gul lök
1 burk skivade champinjoner
1-2 förp lufttorkad skinka
100 g brieost
ca 12-15 lasagneplattor

Stek löken och champinjonerna
Skiva brien i ca 3 mm tjocka skivor ca 3x3 cm stora skivor blir bra
Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet
Rör ner mjölken och låt koka upp så såsen tjocknar
Tillsätt crème fraichen och parmesanosten, späd ev. med mer mjölk om den är för tjock

Smaka av med salt och peppar (men tänk på att osten och skinkan bidrar med sälta)
Häll lite av såsen i en ugnsform
Täck med ett lager lasagneplattor
Häll på sås, lite stekt lök och svamp, strö över brieskivor och strimlor av lufttorkad skinka (dra isär skinkskivorna i lagom stora bitar med händerna)
Täck med ett lager plattor och upprepa tills allt är slut
Grädda enligt anvisning på lasagneplatte-förpackningen (oftast 200°C 20-30 min)


Foto: Tina