Mastodontmackan!



Nu måste jag dela med mig av det godaste jag ätit på väldigt länge och som garanterat imponerar bland köttätare och mackfantaster - Jamie Olivers beef sandwich.

För en tid sedan snubblade jag över det här receptet hos Kryddburken, och jag som älskar kött och mackor var tvungen att testa!

Några små ändringar och tillägg senare och... och... jag är mållös, det var den i särklass godaste macka jag någonsin ätit, helt i klass med något man betalar 190:- för på en sommarrestaurang!
Dessutom passar den extra bra nu i grilltider eftersom eventuella grillrester kan användas istället för köttet.


Till 2 pers använde vi

Kött & bröd
- ca 300g ryggbiff i skivor (eller annat gott nötkött)
- 4 skivor av ett stort butiksbakat bröd (gärna lite rustikare sort, lantbröd eller liknande)
- en näve färsk timjan (ca 1/2-1/3 av en planta som man köper i mataffären)

Salsa
- ca 200g rostad paprika på burk (vikt utan spad)
- en näve färsk persilja (eller fryst hackad, den ska ändå hackas)
- en skvätt balsamvinäger och olivolja
- salt och peppar

På mackan
- sallad
- lök

Sås
- 2 dl lätt creme fraiche
- riven pepparrot

Hacka timjanen grovt och vänd köttet i hacket tillsammans med lite olja, salt och peppar
Hacka ihop salsan, smaka av med salt och peppar, ev lite socker om det är för mycket vinägersmak
Blanda ihop creme fraiche och pepparrot efter smak, skiva löken
Stek köttet till önskad stekgrad i tex en grillpanna, lägg det sedan i salsan och låt det vila/marinera några minuter
Skär brödet i ca 2cm tjocka skivor, stek det - gärna i grillpanna med smör
Ta upp köttet ur salsan och skär det i ganska tunna skivor. Om köttet har kallnat för mycket, stek det hastigt igen
Fördela sallad och lök på ena brödskivan, häll på den vita såsen, täck med köttskivor, häll på salsa och täck med den andra brödskivan


Foto: Tina

Vinnaren i juicetävlingen


Då var det efter mycket om och men dags att presentera vinnaren i juicetävlingen. Eftersom det blev ganska många bidrag har det tagit lite tid att gå igenom alla. Fantastiskt vilka frukostar ni kan hitta på, måste prova många av dem känner jag!

Att utse en vinnare enbart på favoritfrukost visade sig vara omöjligt, så jag gjorde helt enkelt så här:
- Sorterade bort kommentarer som inte uppfyllde tävlingsvillkoren, eller bidrag som saknade kontaktuppgifter
- Sorterade bort dubbla tävlingsbidrag (endast ett bidrag per tävlande räknas)
- Slumpade fram en vinnare bland de resterande 140 (!) bidragen med hjälp av random.org

Och vinnaren är *Trumvirvel*

Madeleine Wahlstedt

Grattis till en årsförbrukning juice från Tropicana!

Vanilla Passion




Sol, värme och iskalla bubbliga drinkar - det är lyckliga sommardagar! Allra helst ska det vara färgglada drinkar med massor av is och sådär läskande kalla att glasen blir aldeles immiga av kondens! Den här kära gamla drinken är faktiskt den första drinken jag nånsin beställt på krogen. Som nyblivna 18-åringar beställde jag och en kompis varsin "god drink" av en stackars stressad bartender en sommarkväll i juni. Och vad vi fick var en Vanilla Passion - kall, fruktig och rosa!
Sedan dess har jag till och med lyckats få Erik och hans bror frälsta på den fruktiga och omanligt rosa drinken - bara det bevisar väl hur god den är?



Vanilla Passion
1 glas à ca 33 cl

2 cl Vaniljvodka
2 cl Passoa eller liknande passionsfruktslikör
is (gärna krossad)
2 lime- eller citronklyftor
sprite eller fruktsoda


Lägg isen i kylda glas
Pressa i limeklyftorna och lägg i dem
Tillsätt vaniljvodka och Passoa
Toppa med läsk


Alkoholfri variant: byt ut vodkan mot sockerlag smaksatt med vanilj, eller lite vaniljsyrup som finns i välsorterade mat/kaffebutiker och pasoan mot passionsfruktsjuice (röd om det finns).


Foto: Tina