Fetaoströra med paprika och chili


Under senaste greklanssemestern fick vi en helt underbar fetaoströra på en Mezé-tallrik - fetaost, paprika någon typ av hetta kunde jag identifiera.
Väl hemma i Sverige igen passade jag på att fråga min grekiska väninna vad det var för något och hur man gör den.
Tyvärr görs den på en speciell het paprika som jag inte har lyckats hitta i Sverige än, men med vanlig paprika och lite färsk chili blev den nästan lika god som den genuina grekiska varianten!
Helt underbar att servera till grillat kött, som dip, dressing, eller varför inte ha den istället för smör i en matig macka?


Fetaoströra med paprika och chili
4-5 pers

400 g fetaost
1 röd paprika (gärna spetspaprika)
1-2 färska röda chilifrukter
salt och peppar

Skär fetaosten i midre bitar
Kärna ur paprikan och chilin, skär dem i bitar
Kör alltihop i en matberedare till en lätt grynig sås
smaka av med salt och peppar


Foto: Tina

Klyftpotatis



Klyftpotatis är ett tillbehör som det är svårt att tröttna på. Den här omgången gjorde vi en sommarkväll i Västerås när vi var husvakter och passade på att grilla.
Färskpotatis, olja och salt i all sin enkelhet!

Klyftpotatis
ca 4 port

15-20 normalstora färskpotatisar
olja
flingsalt

Sätt ugnen på 225°C
Skrubba potatisarna så att jord och lite av skalet försvinner
Skär dem i klyftor, blanda med olja i en långpanna, strö över flingsalt
Tillaga mitt i ugnen i ca 15-25 min (rör runt dem med jämna mellanrum)
Strö eventuellt över lite mer salt när de är klara


Foto: Tina

 

Chocolate chip raspberry crumble



Den här pajen fick mina kära kollegor till fredagsfika härom veckan.
Den togs emot med stående ovationer - men vad förväntar man sig egentligen när man kombinerar smulpaj med hallon och havregryn med mörk choklad och krämig vaniljglass?
Himmelskt god paj som ni måste prova så fort ni har lite hallon över!


Hallonpaj med choklad
ca 8 bitar

Fyllning
500 g hallon
1 dl socker
1½ msk potatismjöl

Smuldeg
100 g smör eller margarin
3 msk socker
1-1½ dl vetemjöl
2 dl havregryn
50 g mörk choklad (Lindt eller Marabou! INTE blockchoklad!)


Sätt ugnen på 225°C
Blanda fyllningen i en pajform
Rör ihop smör, socker, mjöl och havregryn till en smulig deg
Hacka chokladen grovt och blanda ner i smuldegen
Täck hallonfyllningen med smuldegen
Grädda i medre delen av ugnen ca 10 min
Flytta upp pajen till mitten av ugnen och grädda ytterligare 5 min tills den har fått fin färg
Genom att grädda på olika nivåer undviker man att bränna chokladen

Servera med vaniljglass


Foto: Tina