Potatisbröd med råg



Häromveckan åt vi potatis för ovanlighetens skull här hemma, och tyvärr kokade vi lite för mycket, så halva kastrullen blev över. Men jag blev väldigt glad för det för då fick jag chansen att baka potatisbröd! Jag har varit sugen på att testa potatisbröd i evigheter, och med all rätt - brödet blev saftigt och gott och fick en kalljäst karaktär - helt superbt!

Och nej, det smakar inte potatis alls, bara gott saftigt bröd (så alla små och stora mat-med-konstiga-ingredienser-vägrare kommer inte märka ett dugg, så länge man inte berättar vad som är i förstås)

Jag gjorde två olika sorters potatisbröd, rosenbrödsliknande bullar med enbart vitt mjöl beströdda med flingsalt och dagen efter blev det en nyttigare fiberrik variant med rågmjöl i.

Båda sorterna blev som sagt otroligt goda och rekommenderas varmt om man har lite potatis över. I mitt recept använde jag 250 g kokt potatis, men det räcker absolut med en mindre mängd, se bara till att hålla koll på mjölmängden så inte degen blir för kladdig eller hård!


Fiberrika rågbullar med potatis
24 bullar (kan även bakas ut som 2 limpor)

250 g kokt potatis
50 g smör eller margarin
50 g jäst
1 ägg
2 msk sirap
1 tsk salt
5 dl mjölk
1 dl kruskakli (ellerannan klisort)
2 dl grovt rågmjöl
ca 7-8 dl vetemjöl (känn på degen)

Pensling: uppvispat ägg


Smält smöret och tillsätt mjölken, värm til llite varmare än fingervarmt
Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätska, lite i taget och rör tills jästen löst sig
Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och kli
Skär potatisen i bitar och vispa tillsammans med ägget till en slät smet
Blanda ner potatissmeten i bunken med degvätskan
Tillsätt mjölet lite i taget och knåda ihop till en smidig deg (helst i maskin)
Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 30 min
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig, tillsätt mer mjöl om den är kladdig
Sätt ugnen på 250°C

Bullar
Dela degen i 24 bitar och rulla varje bit till en bulle
Fördela bullarna på två plåtar och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 min
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 min

Limpor
Dela degen i 2 delar
Knåda igenom varje del och platta ut den på bakbordet
Rulla ihop degplattorna till en limpa och låt jäsa ca 40 min, på plåt eller i bakform, pensla och snitta ev ett snyggt mönster precis innan gräddningen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-45 min


Foto: Tina

Kransekager

 

Har man spenderat barndomssomrarna på den skånska landsbygden kring Helsingborg (och därmed mycket nära färjan till Helsingör) så har man nog ganska starka minnen av danska bakverk, eller vad tror ni? Så är det i alla fall i min mammas fall, och lagom till hennes 60-års kalas kom jag på att hon gillar danska Kransekager, så jag svängde ihop en sats för att överraska henne.

Kransekager består egentligen bara av tre saker: mandelmassa, äggvita och citronskal. Och så kristyr ovanpå såklart! I originalreceptet ska man sjuda smeten tills den tjocknar och sedan forma kakorna av avsvalnad smet, men jag gjorde en egen snabbvariant istället och tillsatte ett par deciliter vetemjöl istället för att stå och slabba på spisen.

Personligen tycker jag inte om mandelmassa, så det här var nog en av de få gångerna jag inte åt av det jag bakade. Ok, jag tog en tugga på kalaset och smög sedan ner resten till en släktings hund som passande nog låg och lurade under bordet...

 

Danska Kransekager
ca 30-40 st

500g Mandelmassa
1 äggvita
rivet skal av en citron
ca 2-3 dl vetemjöl

 

Riv mandelmassan och vispa den tillsammans med äggvita och citronskal till en tjock slät smet
Tillsätt mjölet lite i taget tills degen går att hantera men fortfarande är lite kladdig
Dela degen i 4 delar och rulla varje del till lite tjockare än fingertjocka längder
Nyp till degen på ovansidan så längderna blir trekantiga
Skär degen i ca 6-7 cm långa bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min tills de har fått färg, men de ska fortfarande vara mjuka inuti
Låt kakorna svalna helt och dekorera sedan med tjock kristyr (mycket florsocker utblandat med lite vatten eller helst äggvita), gärna färgad i olika färger.

 

Foto: Tina

Fredagsfajitas


På fredagskvällarna brukar jag vara trött, seg och framför allt sugen på att krypa upp i soffan och slökolla på en film med Erik (och oftast somna när det är 20 minuter kvar av filmen). Då passar det också utmärkt med lättlagad mat som gärna får ätas med händerna. Tacos har blivit lite uttjatat här hemma, och det tar ju sån tid att göra med alla grönsaker och tillbehör. En lite snabbare variant är att svänga ihop Fajitas!
Fajitas kan man egentligen göra med nöt, fläsk eller kyckling, men i mitt recept använder jag nötkött! Men se till att det är möra bitar eftersom det definitivt inte blir gott med segt kött (något vi märkte när vi använde färdigstrimlat nötkött som blev segt och senigt). Strimlad lövbiff är ett hett tips - både gott, mört och snabbstekt!

Fajitas
till 2 pers

400g nötkött t.ex. lövbiff
1 paprika
1 lök

1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk spiskummin
2 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
salt och svartpeppar efter smak

Tillbehör:
Tortillabröd (små eller mediumstora)
Nachochips
Blandad sallad
Salsa
Guacamole eller Creme fraiche (naturell eller smaksatt med pressad vitlök)


Skala löken och skär lök och paprika i bitar
Strimla köttet
Stek lök och paprika i lite olja
Stek köttet för sig och tillsätt vitlök och kryddorna, smaka av med salt och peppar
Blanda ner paprika och lök och låt dem steka tillsammans med köttet sista minuterna

Servera, wrappa och njut av att det är fredag!


Foto: Tina