Ugnspannkaka

 


Pannkakor och ugnspannkaka är en av få saker jag minns som ätliga eller rentav goda i skolmatsalen när jag var liten. Även om de var värmda i värmeskåp så halva pannkakan var mjuksladdrig och andra halvan torrseg så var det en rätt som var svår att misslyckas med.


Nuförtiden är pannkaka, plättar och våfflor är nästan stapelvara i vårt kök - det är något nästan barnsligt comfort-food-aktigt över dessa platta bitar av ägg mjöl och mjölk!
Den senaste upptäckten är ugnspannkaka! Så mycket enklare att laga än vanlig pannakaka och så där härligt mastig, seg och sedan lite kladdig i mitten.


Ugnspannkaka


4 ägg
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
½-1 tsk salt


Sätt ugnen på 200°C
Värm upp en djup plåt (långpanna) samtidigt med ugnen


Vispa samman pannkakssmeten
När ugnen är varm - ta ut den heta plåten, smält en smörklick i den och dra runt smöret ordentligt i botten
Häll i pannkakssmeten och grädda ca 30 min


Servera klassiskt med sylt och vispad grädde eller testa att byta ut grädden mot keso eller kesella och sylten mot färska bär.


Foto: NyTinat

 

Baka bröd av våffelsmet

 

 


Nu har jag varit igång med min mani att inte slänga rester igen. Vi äter ganska ofta pannkakor eller våfflor här hemma, och oftast blir det någon deciliter smet över. Eftersom våffelsmet och pannkakssmet innehåller mycket ägg och i våfflornas fall även smör, har jag funderat på om den inte borde gå att återanvända som degspad till bröd. Sagt och gjort samlade jag på mig slattar av gammal våffel- och pannkakssmet i en burk i frysen tills jag hade ca 5 dl, sedan var det bara till att testa om det går att baka bröd på. Och jodå, det gick finfint! Det var bara att tillsätta lite jäst, salt och mer mjöl så blev det riktigt fina fluffiga grahamsbullar, väldigt lika dem jag brukar göra då och då.
Våffelsmet innehåller ju massor med ägg och lite bakpulver, så var beredd på att bröden sväller upp lite mer än man tror.


Frukostbullar bakade på våffelsmet

5 dl våffel-/pannkakssmet
25 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Grahamsmjöl
Vetemjöl

Smula jästen i en bunke
Värm våffelsmeten under omrörning till fingervarmt
Blanda smet, jäst, salt och sirap och rör tills allt har löst sig
Tillsätt vete- och grahamsmjöl tills det bildar en deg (ca 1/4 graham 3/4 vete är bra proportioner)
Knåda i maskin eller för hand till en smidig deg
Låt jäsa i bunken ca 30 min
Sätt ugnen på 200°C
Knåda degen smidig igen och dela den i 16 bitar
Baka ut varje del till en rund bulle och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Låt bullarna jäsa ca 30 min
Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min


Foto: Tina