Rabarberpaj


Igår företog sig Erik en smärre utgrävningsexkursion i vår fullproppade frys och lyckades hitta flera påsar av sommarens härliga rabarber varpå det hördes ett nöjt utrop från köket: "då kan vi ha rabarberpaj till efterrätt ikväll!"

Paj - särskilt efterrättspajer är något jag aldrig tröttnar på att göra, jag vet inte om det är för att det går så ruggigt fort att göra en smulpaj, är så härligt pilligt och komplicerat att göra en paj med galler, eller för att det helt enkelt är så otroligt gott med en nybakad paj.



Min bästa smuldeg

Jag har experimenterat fram flera olika varianter av smuldeg, men det här receptet är nog det bästa jag har hittat på hittills - degen smälter i munnen tack vare äkta smör och är samtidigt härligt knaprigt tack vare havregrynen

Till en sats behövs

200g smör
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
4 msk socker

Kör ingredienserna till en smulig deg med elvisp eller matberedare (jag kör alltid i min fina Kitchen Aid)



Rabarberpaj
ca 8 pers

1 sats smuldeg, enligt ovan

300-500 g rabarber
1 dl socker (1½ om rabarberna är väldigt sura eller om man vill ha sötare paj)
1,5 msk potatismjöl


Häll rabarberna i en ugnsfast form/pajform
Blanda socker och potatismjöl
Strö blandningen jämnt över rabarberna och rör om lite

Täck med smuldegen och grädda mitt i ugnen 20-25 min på 225°C.
Låt svalna något och servera sedan med vaniljsås eller min absoluta favorit - iskall vaniljglass.




Foto: NyTinat 

Falafel



Igår hittade jag en burk kikärter längst in i skafferiet så vi passade på att göra lite hemmagjord snabbmat på lördagskvällen. Jag gillar hemlagad falafel eftersom det är nyttigt, lättlagat och går att variera med tillbehör - alltifrån pitabröd och yoghurtsås till plock- och buffémat. Och eftersom man alltid har ingredienserna hemma går det snabbt att slänga ihop till middag om man skulle få gäster.
Reseptet hittade jag ursprungligen på Tasteline, men jag har ändrat lite på, för det var för stort för två personer och kryddningen var lite för mesig.


Falafel
2-3 pers (räcker till att fylla 4 pitabröd)

En burk kikärter, ca 400g
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar (räcker med 1-1,5 om de är riktigt stora)
1 msk persilja
1 msk spiskummin
3 krm malen koriander
2 krm chili
1 ägg
5 msk vetemjöl
½ tsk salt
olja till stekning

Mixa alla ingredienserna i en matberedare eller mixer tills det blir en jämn smet
Hetta upp olja i en stekpanna
Klicka ner smeten i stekpannan med hjälp av två matskedar
Stek ca 4 minuter på varje sida


Servera i salladsfodrat pitabröd med Yoghurtsåsen nedan.
Erik valde att även ha gröna oliver som tillbehör i sitt pitabröd och jag blev positivt överraskad av vad några kuber fetaost i pitabrödet kan göra!



Yoghurtsås à la Erik

2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1/4-1/2 gul lök
3 cm gurka

Tärna gurkan och hacka löken. Erik använde vår pålitliga Alligator till båda.
Pressa vitlöksklyftan och blanda allt med yoghurten.



Foto: Tina

Gjut egna blockljus av julens ljusstumpar!




Något vi är storförbrukare av här hemma är ljus i alla dess former. Vi ser till att ha det lite mysigt med levande ljus på middagsbordet varje kväll och mysiga ljuslyktor och blockljus när man sitter i soffan och ser en film eller läser en bra bok är ett måste - särskilt nu under den mörka årstiden!
Men en sak som har irriterat mig är alla dessa ljusstumpar som blir över och blockljus där veken dör trots att det är 1/4 av stearinet kvar. I och för sig så är ju ljus inte så galet dyrt att köpa - i alla fall inte om man köper de flesta på IKEA, men det är ändå en kostnad både för plånboken och miljön att slänga fullt användbart stearin!
Min lösning på problemet? Gjut egna blockljus av alla rester och stumpar!
Hos Panduro Hobby hittade jag flera olika gjutformar för blockljus och en rejäl rulle vekgarn och om man vill kan man ju köpa olika pigmentfärger att färga sina ljus med!
Jag valde klotformen eftersom klotformade ljus ser mer avancerade och vackra ut och för att de brukar vara dyrast att köpa i affär. 129:- gick min lilla form på, men den summan har man ju tjänat in på 5-6 ljus om man räknar att ett ljus kostar ca 25:- på tex Åhléns!

Så hemåt och dags för ljusgjutning!
Hur mycket stearin som går åt till ett ljus var lite knivigt att lista ut, men när det första var klart vägde jag det och fick fram att det går åt ca 250 g till ett ljus.

Så till hur man gör:

Knyta veken
Instruktionerna kan variera beroende på vilken form man har köpt men så här stod det på min:
Knyt en knut på vekgarnet och trä det genom öppningen i botten (det som blir toppen på ljuset) och spänn veken genom att knyta den kring en blompinne eller veknål placerad över den större öppningen. Täta öppningen i botten med en bit häftmassa så att stearinet inte rinner ut.

Smältning och gjutning
Så till hur man smälter stearinet - det står överallt att man behöver ett speciellt smältkar eller vattenbad, men det gick hur bra som helst att smälta direkt i en kastrull på medelvärme. Se till att smälta allt stearin som beräknas gå åt på en gång för att få ett slätt blankt ljus, annars blir ljuset randigt om man häller i små skvättar i taget i formen.
Plocka bort vekar och större skräp ur kastrullen vartefter ljusstumparna smälter, sila gärna stearinvätskan genom en gammal strumpbyxa för att få bort damm och annat småskräp. Häll stearinet i formen och låt stelna.

Påfyllning
Men arbetet slutar inte här - när stearinet stelnar i formen krymper det och det bildas ett hålrum i ljuset. Stick hål på stearinet i öppningen, smält om det stearin som inte fick plats vid första fyllningen och fyll hålrummet, upprepa tills ljuset har stelnat helt och det inte längre bildas något hålrum.

Vänta tills ljuset känns svalt och lossa det sedan från ljusformen - KLART!



Foto: Tina