Hönökakor

 
 
Hönökakor är ytterligare ett stående inslag i vår helgfrukost, och vi är mäkta förtjusta i det mjuksega ganska söta brödet. Men varför inte testa att baka det själv tänkte jag. Det känns som om det borde vara svårt att få till den där mjuka konsistensen hemma, men det borde gå att komma nära.
Nära kom jag, så nära att Erik nästan vill sluta köpa hönökakor och att jag bakar dem istället. Med tanke på att det inte är särskilt mycket jobb med dem så kanske det blir så.
 
 
Hönökakor
2 st (4 halvmånar)
 
½ pkt jäst
½ dl ljus sirap
2½ dl vatten
2 tsk salt
1 msk smör
100 g rågsikt (knappt 2 dl)
400 g vetemjöl (ca 6½ dl)
 
OBS! Uppdatering i receptet ovan from 140715! 400g vetemjöl ska det vara, inte 800g som det stod först!
 
 
Värm vattnet till ca 37°C
Blanda vatten, jäst, sirap, rågsikt och salt i en bunke
Tillsätt vetemjöl och smör, arbeta ihop till en smidig deg
Knåda degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand
Låt degen jäsa ca 1h
 
Värm ugnen till 250°C
Knåda degen smidig igen, dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 5 mm tjock
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper, nagga dem och låt dem jäsa ca 15 min
Grädda mitt i ugnen ca 8 min tills de fått färg
Låt bröden svalna underen handduk eller liknande så håller de sig mjuka
 
 
Foto: NyTinat

Focaccia med soltorkad tomat-olja, vitlök och kryddor

 
 
Vi använder soltorkade tomater lite titt som tätt här hemma, till exempel i pastasås med kyckling och soltorkade tomater. Men en sak som stör mig är all denna olja som blir över. Ok, det kanske kan tyckas onödigt men jag vill ta till vara oljan på något sätt, framför allt om den är god och fri från andra konserveringsämnen - då borde det ju gå att göra något med den!
Härom helgen fick jag äntligen tummen ur och beslöt mig för att äntligen försöka göra något med den där sparade oljan som står i en glasflaska på köksbänken och stirrar på mig. Det blev focaccia av den, och en väldigt god sådan om jag får skryta lite.
För att komplementera tomatsmaken i oljan tillsatte jag pressad vitlök, lite torkade kryddor och mycket salt - för focaccia ska vara salt och smakrik!
 
Den blev kanongod! Jättefin smak och konsistens, lagom salt och tydlig kryddning! Kommer definitivt baka den här fler gånger, om inte annat till plockmat eller en buffé
 
 
 
Focaccia med soltorkad tomat-olja, vitlök och kryddor
1 bröd
 
2 msk olja från en burk soltorkade tomater 
3 dl vatten
½ pkt jäst
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
 
½ dl olja från soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk basilika
½ tsk pizzakrydda
1 krm timjan
 
Värm vattnet till ca 37°C
Rör ut jästen i vattnet
Tillsätt mjöl (spara ½ dl durumvete till utbakningen) och olja, arbeta ihop till en deg
Knåda degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand
Låt degen jäsa ca 1h
Ta upp degen och knåda den smidig i resterande durumvetemjöl, se till att ytan på degen täcks med mjölet
Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa ca 30 min eller till dubbel tjocklek
 
Värm ugnen till 200°C
Pressa vitlöksklyftan i oljan, tillsätt kryddorna och saltet, blanda ordentligt
När degen har jäst färdigt gör fördjupningar i den med fingrar, knogar eller skaftet på en träslev
Pensla hela focaccian med kryddoljan, ända ut i kanterna och se till att det rinner ner i alla groparna
Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min tills den har fått fin färg
 
 
 
Foto: NyTinat

Köttbullar i jordnötssås

 
 
Lite smådålig bild tagen direkt över spisen, men vi var så hungriga så det fanns inte tid att göra en riktig fotografering med upplagd mat etc. Den här maträtten bjöd kompisen Sara på när vi satt barnvakt hos hennes syster och det har kliat i mig efter att testa själv! Thai-köttbullar i jordnötssås med nudlar hur gott låter inte det?
Att det dessutom var busenkelt att laga (tog ca 40-45 min) gav ju ett plus i kanten.
 
Receptet nedan är baserat på jordnötssmör, men har man överblivna jordnötter hemma så kan man pulverisera ca 50-100g i matberedaren och använda istället för jordnötssmöret. Men salta inget innan de tillsätts i så fall, för de brukar ju kunna vara ganska salta ändå.
 
Köttbullarna fick jag små och jämnstora genom att använda ett teskedsmått som form, bara att kleta i köttbullesmet och pila ut så blev det lagom stora klumpar. Jag använde nötfärs i det här receptet, men det går jättebra att experimentera med annan färs efter tycke och smak, kolla bara så köttbullarna blir genomstekta.
 
 
Thaiköttbullar i jordnötssås
ca 4 port
 
500g nötfärs
1 krm lökpulver
1 krm salt
svartpeppar
2 stänk malen ingefära
 
400 ml kokosmjölk
2 msk jordnötssmör
1 tsk thai red curry paste
 
förslag på tillbehör: 1 pkt nudlar
 
Blanda köttfärsen med kryddorna och knåda ihop till en jämn konsistens
Rulla lagom stora bullar av smeten, hur stora man gör är en smaksak, jag ville ha riktigt små
Bryn köttbullarna i en stekpanna, eventuellt i omgångar om de är många, lägg dem åt sidan
Tillsätt currypasta och jordnötssmör till pannan och låt det fräsa lite
Häll över kokosmjölken, blanda till en jämn sås som får koka upp
Lägg ner köttbullarna i såsen och låt dem koka på svag värma med lock
Koka under tiden nudlarna
Smaka av jordnötssåsen och salta om det behövs
 
 
 
Foto: NyTinat