Lussebullar!



Äntligen, äntligen, äntligen dags för lussebullar! Vid den här tiden på året älskar jag att stå i köket och knåda en gyllengul deg och känna doften som sprider sig i hela lägenheten!

Jag måste erkänna att första satsen bakades redan för två veckor sedan. Då blev det ett experiment med fyllda saffransbullar som blev helt makalöst goda! För ärligt talat så blir väl allt godare med extra smör och socker?

Helgens bullar blev vanliga hederliga lussekatter och ett gäng ursöta flätor i miniformat.


För er som undrar varför jag inte har några russin i mina bullar är det hel enkelt så att jag fullkomligt avskyr fruktbitar i bröd och bullar! Därför bakar jag aldrig bröd med russin i, hur saftigt och gott folk än envisas med att det blir!

Och eftersom vi inte har några allergiker i släkten så har jag både mjölkprodukter och ägg i min deg. Men har man allergi så får man helt enkelt byta ut mjölkprodukterna eller skippa ägget!


Tinas Lussebullar
ca 40 st

75g smör
250g lätt Kesella
1 gram saffran (2paket)
5 dl mjölk
2 dl socker
1 krm salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl (ev. mer)


Smula jästen i en bunke
Smält smöret tillsätt mjölken och värm till 37°C, häll blandningen i bunken och rör tills jästen löst sig.
Mortla saffranen tillsammans med 2 msk av sockret, tillsätt blandningen till degvätskan.
Tillsätt kesella, resten av sockret, salt och ägg.
Blanda i mjölet lite i taget
Knåda till en smidig deg (enklast i maskin)
Låt degen jäsa övertäckt i 40 min
Sätt ugnen på 200°C
Knåda degen smidig och dela den i ca 40 bitar
Baka ut bitarna till valfri form
Låt jäsa i ca 30 min
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min


Fyllda saffransbullar

Gör degen enligt receptet ovan
Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca ½ cm tjocka
Vispa ihop 50 g smör med 1 dl socker och bre blandningen på degplattorna
Gör "vanliga bullar" genom att rulla ihop degplattorna och skära skivor eller vik degen dubbel och skär remsor som kan bakas ut som lussekatter eller knutar.
Pensla med ägg och grädda som ovan.




Månadens Blogg på matfeed.seDe här lussebullarna (särskilt de fyllda) får också bli mitt bidrag till tävlingen månadens blogg på Matfeed.se


Foto: Tina


PS Ni glömmer väl inte att vara med i utlottningen (avslutas på söndag)

Paket från Lantmännen + Tävling



Ni har väl inte missat att vecka 47 är "Var rädd om maten"-veckan? Det är Lantmännens kampanj för att minska mängden slångd mat i Sverige. Genom kampanjen hoppas de att folk blir uppmärksamma på hur mycket mat man faktiskt slänger i hushållet och hur man kan undvika att slänga mat i onödan.
Helt klart en jättebra kampanj som jag varmt stödjer! Jag gör som ni kanske har märkt allt jag kan för att inte slänga mat i onödan - omelett av gårdagens potatis, gratäng av överbliven pasta och, ja till och med skalen som blir kvar när man skållar mandel har jag lyckats baka in i bröd!



Med anledning av kampanjen fick jag hem ett fint paket med kampanjmaterial och godsaker förra veckan!
I paketet fanns det en praktisk tygkasse att bära hem maten i så man slipper köpa plastkassar, en matlåda med tre fack, en påse naturell basmüsli (som var otroligt god!), en tetra smaskig vaniljsås, ett äpple och sist men inte minst kampanjboken Var rädd om maten - boken att spara för att sluta slänga med 50 recept för 100 dagar. Boken är bra upplagd med recept i par - Dag1 och Dag2, där Dag 2-recepten baseras på resterna från receptet innan! Dessutom innehåller boken en hel del nyttig information om mathushållning och tex hur man ska förvara olika sorters mat för att de ska hålla så länge som möjligt.

 

 

Och för att göra det lite extra roligt med Var rädd om maten-veckan ska jag ha en liten utlottning!

Fem glada läsare vinner varsitt "Var rädd om maten-kit" bestående av:

- Boken "Var rädd om maten"
- Matlåda med tre praktiska fack
- Tygkasse

För att vara med och tävla behöver du bara lämna en kommentar på det här inlägget!

Tävlingen avslutas vid midnatt den 5/12!

 

Bildmaterial från Lantmännen, matbildstexten av mig.
Foto på mitt paket taget av mig.


 

Tävling - Kelda Soppjakt

Kelda introducerar en rykande färsk produkt - Kelda Soup in a cup! Det är en färdig enportionssoppa som värms i micron och är tänkt som en lätt lunch eller ett varmt mellanmål. För att göra soppan lite matigare är locket fyllt med krutonger eller nudlar.
Soup in a cup-sortimentet finns i tre olika smaker:








Och med anledning av detta anordnar Kelda tävlingen Kelda Soppjakt i samarbete med en rad bloggar och hemsidor, där NyTinat är en av dem! 

Från och med den 17/11 och 4 veckor framåt kommer det finnas en liten Soup in a cup gömd någonstans på varje blogg/site. För att vara med och tävla gäller det helt enkelt att jaga rätt på så många små soppor som möjligt! Hittar man alla har man chans att vinna en resa för två till Kanarieöarna!

Alla tävlingsregler, registreringsformulär och annan information hittar ni här, där hittar ni också listan med alla bloggar/siter som har en soppa gömd.


Lycka till med soppletandet!
Hint: Nära min favoritsoppa...



Bilder från Kelda/Pronto communication
Bildtexter/redigering av mig