Chokladkakor

Egentligen kanske det här inlägget borde hetat choklad-choklad-choklad-kakor, eller något liknande. Det var i alla fall länge sedan jag bakade något så här chokladigt! Troligen är det väl PMS på gång, för jag har inte haft annat än choklad i tankarna på flera dagar...
Från början var det tänkt att de här kakorna skulle vara spritskransar, men när det kom till spritsningen så blev det tvärstopp, kanske är det så att man måste ha en speciell kaksprits eller så var degen helt enkelt för hård.
Det blev till att skrapa ur degen ur spritspåsen igen och fundera på alternativa sätt att baka ut kakorna.
Då kom idén med enkla runda chokladkakor med lite ringlad choklad på!



Till 32 kakor behövs

225 g smör eller margarin
1½ dl socker
1 dl kakao
2 äggulor
4-4½ dl vetemjöl

ca 6-8 rutor choklad av valfri kakaohalt 


Gör så här

Sätt ugnen på 175°C
Rör fett, socker och kakao till en jämn massa
Tillsätt äggulor och mjöl, arbeta ihop till en deg (ganska kladdig)
Dela degen i 32 delar: Dela degen i 2 delar, varje del i 2 delar och sedan ytterligare en gång i 2 delar (förlåt för den invecklade beskrivningen).
Rulla varje del till en liten längd och dela den i 4 delar
Rulla varje liten del till en liten boll och platta till den i handflatan (ca 5 mm tjock, inte så noga)
Lägg plattorna på en plåt med bakplåtspapper, de kan ligga ca 20 st/plåt, de flyter inte ut nämnvärt.
Grädda mitt i ugnen 10-15 min (svårt att se när de är klara, men ta ut dem och låt dem svalna lite - är de för mjuka i mitten får de åka in en stund till)
Låt kakorna svalna innan de dekoreras

Dekorering

Smält chokladen i ett vattenbad (alternativt micro)
Gör en strut av bakplåtspapper (ta det du gräddade kakorna på så slipper man slösa)
Häll chokladen i struten och spritsa ut valfritt mönster på kakorna
Låt chokladen stelna och förvara sedan kakorna torrt och svalt.

Äppelkaka!




Imorgon ska jag ha med fika till min förra arbetsplats, vilket ledde till dagens stora dilemma - vad sjutton man skulle baka...? Det är ju omöjligt att öppna en receptbok och bara välja EN sak!
Valet föll till slut på Äppelkaka (sockerkaka) och Chokladkakor.
Eftersom vi fortfarande har en halv burk av päronens äppelmos från förra årets kok så tyckte jag att det kunde vara praktiskt att testa att använda det istället för äppelbitar!
Med hjälp av en sprits med lång smal tyll gick det lätt att få ner äppelmoset i smeten i ett fint mönster (som på bilden).



Till en kaka behövs

125 g smör eller margarin
1½ dl socker
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 ägg

ca 1-2 dl äppelmos (eller 3-4 äpplen)
1 msk socker
1 tsk kanel


Gör så här

Sätt ugnen på 175°C
Smält smöret
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Tillsätt de torra ingredienserna
Tillsätt smält smör och mjölk

Smörj och mjöla en form
Häll smeten i formen och klicka eller spritsa ner äppelmoset i smeten (eller tryck ner äppelbitar)
Strö över socker och kanel
Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 min

Ät som den är eller med glass, grädde eller vaniljsås!

Pastasås med salami



Ikväll blev det en av mina signaturrätter, nämligen pastasås som blir klar medan pastan kokar!
Receptet varierar jag i oändlighet med de sorters kallskuret vi råkar ha hemma, så idag blev det salami (köpte på mig ett par paket på Martinas när jag var där sist) pastan vi hade till kommer från lyxigare märket Bartolini (39:-/500g, samma butik). 

Oftast brukar det bli ett paket skinka eller till och med en blandning av skinka och salami som slinker ner i såsen, men den här gången tänkte jag passa på att göra på enbart salami.
Grunden i såsen är i alla fall lök, paprika, smaksatt crème fraiche och grädde. Om man är ambitiös kan man ta vanlig crème fraiche och krydda själv, ungefär som jag gjorde här, men då tar det ju något längre tid och den här såsen gör jag när jag vill att det ska gå riktigt fort!



Till ca 3-4 port

1 lök (valfri färg, man kan ta fler om man vill)
1 paprika (samma kommentar som ovan)
1 förp smaksatt crème fraiche (exempelvis paprika/chili, sharlottenlök/gräslök)
1 förp grädde (Kelda Lagalätt 5% i mitt fall)
Skinka, salami eller liknande. Lite efter smak och tillgång, men minst motsvarande ett "standardpaket rökt skinka".
Paprikapulver, peppar och andra kryddor efter smak men ABSOLUT INGET SALT!!! Det är mycket sälta i både smaksatt creme fraiche och charkuteriprodukterna, så tro mig, det räcker!



Gör så här

Strimla eller hacka löken, skär paprikan i bitar
Strimla köttet (färdigskivat skärs i mindre bitar, hel bit strimlas tunt)
Koka upp vatten och börja koka pastan
Stek köttet och häll av ev fett om man vill ha magrare sås (gäller salami som "smälter" ut en massa fett i pannan, använd en hushållssil och skaka köttet i den).
Stek lök och paprika i omgångar, blanda med köttet
Häll över crème fraichen och grädden, späd ev med mjölk om det blir för lite sås
Smaka av med kryddor

Nu borde pastan vara klar...

Servera och njut av en snabb (och ganska nyttig) middag!