Ordning i kylen

 
 
Vi brukar försöka se till att handla allt inför veckan på en kväll, så man slipper springa och småhandla stup i kvarten, sånt hinns inte med här hemma. Men det leder till att vårt lilla kylskåp överfylls med mat och framförallt grönsakslådan där man möts av idel plastpåsar och en evig röra där grönsakerna mosas eller glöms bort och därmed börjar bli dåliga innan vi använder dem.
 
 
 
 
Så härom dagen tröttnade jag på den eviga röran - jag vill ha en grönsakslåda där jag ser vad jag har och som inspirerar mig!
På Clas Ohlsson hittade jag hyfsat fina små plastkorgar i lagom storlek och för det fashionabla priset av 10kr/st. Lagom stora, lagom hårda lätta att diska så inte mögel får fäste - helt perfekt! Så med fyra stycken sådana inhandlade satte jag igång att organisera grönsakslådan som såg hemsk ut (ovan). Ca 5-10 min senare var det klart och vilken skillnad det blev! Allt ligger fint sorterat, inget blir fuktigt och mögligt i sin plastpåse och vi har perfekt överblick över allt vi har hemma!
 
 
 
 
 
Foto: NyTinat

Nymålade svarta möbler!

När vi flyttade in i vår nuvarande lägenhet föll det sig så att vi köpte en hel del bokhyllor och annat i nyansen mörkbrunt (läs rödbrun/körsbär) för att matcha den så oxblodsfärgade gamla soffgruppen, sofbordet och TV-möbeln. Det kändes som en bra idé då, men efter fem år så har soffan blivit utbytt till en gråsvart modern pjäs, och eftersom vi ska flytta till nyare och lägenhet snart så behöver resten av möblerna moderniseras.
Jag har letat i drygt ett år efter ett nytt soffbord som matchar soffan bättre men utan att hitta rätt. Erik och jag gillar glasbordet - det är rätt storlek och höjd, det är bara färgen som är fel. Samma sak med de små Billy-bokhyllorna - det är ju inget fel på dem bara lite fula! Så frågan var om vi skulle orka bege oss till IKEA och köpa nya möbler eller försöka rädda de befintliga.
Lösningen blev att vi testade att måla om soffbordet för att se om det var någon idé att måla om möbler själva.
 
Ute hos Uppsala Färg införskaffades ½L av Beckers Symfoni Akrylat Lackfärg i nyansen halvmatt svart och en roller för möbler som gör att ytan ser lackad ut istället för målad.
Så här i efterhand hade en pensel varit bra för att komma åt i hörnen och skarvarna, men det löste sig med en gammal uttjänt ögonskuggepensel.
 
 
Jag skrapade rent och tvättade noga, egentligen ska man väl ha målartvätt och grundmåla, men det orkade jag helt enkelt inte, men färgen verkar hålla i ändå.
Sedan målade jag första lagret, lät det torka ca 6h innan lager nr 2. Bordet fick torka helt över natten och sedan var det som nytt!
Rollern gjorde verkligen att det blev en fin slät yta istället för penseldrag.
 
 
Såklart kunde vi inte sluta där, massor med färg kvar i burken och rejält blodad tand. Så nu i helgen fick kökspallen en omgång. Vi hade en obehandlad Bekväm pall från IKEA i köket och den såg lite skruttig ut efter några år på nacken så den fick bli svart. I det här fallet var jag lite extra noga och skruvade isär pallen och målade varje del för sig (jag avskyr när man ser tjocka lager av färg i hörn och skarvar och inkletat i skruvarna. Pallen torkade ännu fortare än bordet så efter 10 timmar hade vi en hanteringstorr pall som hade fått två lager svart färg och ser mycket stilig ut! (Notera det gräsliga golvet och köksluckorna i bakgrunden, längtar så in i norden efter mitt, förlåt vårt, nya svart-vita kök!!)
 
 
 
 
Och när man ändå målar en pall så kan man ju passa på att måla lite till, eller hur? Framförallt om men har bänt upp locket på färgburken så det inte kommer att gå att stänga ordentligt igen.
Den lilla Billy-hyllan där jag förvarar mina kokböcker och som telefonen står på behövde lite omtanke, så kludd kludd kludd 10h senare - ny bokhylla.
 
 
 
I samma veva fick ett litet Lack-bord i arbetsrummet en omgång också och blev mycket snyggare i svart än i bokfanér!
 
Så sammanfattningsvis, vad sparade vi på det här?
Kostnaden för samma möbler, men i svart på IKEA hade gått på 149:- (pallen) + 395:- (lilla bokhyllan) + 49:- (LACK bord) = 593:-
Då inte inräknat att ett nytt soffbord hos IKEA hade gått på mellan 300 och 2000kr! Dessutom krånglet att fixa skjuts till och från IKEA eftersom vi inte har bil och att bli av med de befintliga möblerna på Blocket eller soptippen.
 
Istället lade vi ca en halv helgs jobb (varav det mesta var torktid och att cykla iväg för att handla färgen), en halv liter färg. Totalkostnad ca 250kr för färg och material. Resultatet blev fyra nya möbler och två väldigt nöjda möbelägare!
 
 
Foto: NyTinat
 

Fyllda veteflätor

 

 

Sist jag bakade bullar blev jag så otroligt trött på att göra knutar! Det är roligt de första 20 st men sedan blir det tradigt och kladdigt. Så istället gjorde jag en latvariant och flätade ihop de sista 7 remsorna till vetelängder - en trefläta och en fyrfläta.
Eftersom flätan delar sig där det är fyllning ser det himla komplicerat ut och blir en fin gåbort-present inslagen i lite celofan! Om man inte har en hungrig gottegris hemma som kan klämma en längd per kväll vill säga...

 

 

Fyllda vetelängder

Jag gjorde som sagt de här med resterna av en bulldeg, men receptet nedan gäller för en hel sats så får man välja hur man bakar ut dem!

 

 

Vetedeg (samma som står på baksidan av varenda mjölpaket)

150 g rumsvarmt (mjukt) smör
5 dl mjölk
50 g jäst (eller en påse torrjäst)
1 dl strösocker
½ tsk salt
800 g (~14 dl) Vetemjöl

 

 

Fyllning

100 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker

1½ msk malen kanel
eller
1½ msk vaniljsocker
eller
2 tsk malen kardemumma

 

Pensling

1 ägg
1 msk vatten
Pärlsocker

 

Smula jästen i en bunke
Strö över salt och socker
Värm mjölken till 37-40 grader (den svalnar lite av bunken så jag brukar sikta på lite varmare temperatur)
Häll mjölken över jästen och rör tills allt har löst sig
Tillsätt smöret i små klumpar
Tillsätt vetemjölet och knåda (helst i maskin) till en smidig deg
Låt degen jäsa i bunken ca 30 min

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig igen
Kavla ut degen till en stor rektangel
Bre smöret på halva rektangeln
Blanda socker med valfri smaksättning och strö över smöret
Vik resten av degen över deghalvan med fyllning

 

Knutar:
Skär remsor ca 2 cm breda och snurra dem till knutar, lägg på plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa i 1h
Pensla med ägget uppvispat med vattnet och strö över pärlsocker
Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 8-10 min

 

Flätor av överbliven deg:
Ta de sista remsorna och fläta ihop dem till längder, lägg på plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa ca 1h
Pensla med ägget uppvispat med vattnet och strö över pärlsocker
Grädda i nedre delen av ugnen på 200°C i ca 20 min

 

Foto: NyTinat

 

 

 

 

Visa fler inlägg