Mini-chokladmuffins

 
 
Ibland när jag ska bjuda på fika (eller blir bjuden för den delen) så inser jag hur otroligt dumt det är att allt vi bakar är gjort i storformat! Det ska vara en stor bulle, en generös skiva sockerkaka, sju sorters kakor och sedan en väl tilltagen tårtbit eller något liknande därefter.
Så när jag fyllde år häromsistens så var jag så fruktansvärt sugen på chokladmuffins, men i och med att jag hade bakat vetebröd, tårta och bondkakor så tyckte jag att en rejäl mastig muffins kanske skulle ta kål på mina gäster.
Så istället rotade jag fram att gäng färgglada formar som jag har köpt på Lagerhaus och satte igång med att göra minimuffins! Bedårande gulliga och för de hungriga var det ju fritt fram att förse sig med flera!
Ett tips förutom fika är att servera dem som efterrätt tillsammans med vaniljglass.
 
 
Mini-chokladmuffins
ca 20 st
 
Sätt ugnen på 175°C
 
65 g smör
1 dl socker
1 ägg
1 dl mjölk
1¾ dl vetemjöl
½ dl kakao
¾ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Sikta ihop de torra ingredienserna och blanda ner i äggsmeten
Blanda ner det smälta smöret
Blanda ner mjölken
 
Ställ minimuffinsformar i en minimuffinsplåt och fyll dem till drygt hälften
(jag fyllde en spritspåse med smeten och använde den för att fylla formarna)
 
Grädda mitt i ugnen i ca 7-10 min (känn med en sticka)
 
 
Foto: NyTinat
 
Kakfat från Lagerhaus, liknande finns att köpa här

Bondkakor

 
 
 
Om ni inte har märkt det är jag småkaksfantast, det är det helt klart godaste bakverket enligt mig och degen brukar ha en förmåga att stryka med redan inna gräddning.
För mig är sommarkakan nummer ett den gamla klassiska bondkakan med sirap och sötmandel i en fantastisk kombination. Det är något härligt rustikt med de gamla klassikerna som gör att recepten håller i sig i generationer. Att den är så lättbakad har säkert bidragit till att den blivit en klassiker och att degrullen dessutom kan ligga redo i kylen/frysen i dagar i väntan på baktillfälle skadar ju inte.

Som alltid när det gäller klassikerna så är det ingen idé att uppfinna hjulet fler gånger utan jag använder receptet i Sju Sorters kakor.
 
 
Bondkakor
ca 70 kakor
 
200 g smör
2 dl socker
5½ dl vetemjöl
1 msk ljus sirap
1 msk vatten
1 tsk bikarbonat
50 g sötmandel
 

Grovhacka sötmandeln
Sikta ihop vetemjöl och bikarbonat så bikarbonaten är jämnt fördelad i mjölet
Arbeta ihop smör, socker, sirap och mjölblandningen till en smulig deg
Tillsätt vattnet och sötmandeln, arbeta tills degen precis går ihop
Dela degen i två delar och forma en rulle ca 5 cm i diameter av varje
Slå in rullarna i plastfolie och förvara dem i kylen några timmar tills de är hårda (här kan man pausa och förvara i dagar kylskåpet eller några veckor i frysen)
 
Sätt ugnen på 200°C
Skär rullarna i ca ½ cm tjocka skivor
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i ca 5-7 min tills de är gyllenbruna
 
 
Foto: NyTinat

Rosa Elefant

 
 
Äntligen är det sommar i Uppsala, 29 grader uppmättes idag och vi svettades som små grisar på väg bort till glasskiosken - kjol/shorts till trots!
Så för att fira det underbara sommarvädret tänkte jag bjuda på ett riktigt somrigt och törstsläckande drinkrecept - en liten kreation som jag har döpt till Rosa Elefant, även om Pink Passion Lemonade också vore passande.
 
Den här pastellrosa drinken består av Passoa som är en passionsfruktslikör om det nu är någon som inte vet det, en skvätt vodka och rejält med citronläsk (min favvo är Schweppes Lemon Fusion). Lägg i några isbitar för att hålla den riktigt kall, de på bilden är 5 cm stora isbollar gjorda med formar som jag köpte på Coolstuff i våras!
 
Man kan med fördel skala upp receptet och göra en hel flaska och bjuda på som fördrink eller varför inte sommarbål?
 
 
Per drink (ca 25 cl-glas, motsvarande ett margaritaglas)
 
2 cl Passoa
2 cl Vodka
ca 2 dl citronläsk (fyll upp glaset och smaka av helt enkelt!)
 
 
Foto: NyTinat