Paket och recept och tävling från Delizie

 
 
 
 
 
En av de roligaste fördelarna med att vara matbloggare är att jag nån gång ibland får hem ett litet paket med produkter från olika företag. Den här gången kom det en låda med fina tomatkonserver från Delizie!
 
De genomför nu en kampanj för att föra fram kvalitetstomater på burk - världens näst bästa tomater (efter färska alltså). I kampanjen ingär bland annat en tävling där man kan vinna ett presentkort på 5000:- att köpa Le Creusetgrejer för hos Bagaren och Kocken! Så skynda er in HÄR och tävla!
 
 
Och tillsammans med de tre tomatburkarna kom inte mindre än tre receptfoldrar med förslag på vad tomaterna kan användas till.
Så i kväll var vi sugna på pasta och tomat så vi gjorde receptet på pastagratäng med chorizo och det blev en klar hit! Jättegod korv och fylliga tomater och trådig mumsig ost! Personligen vill jag ha lite mer ost än i receptet och kanske lite basilika såsen, men man gör efter smak!
 
 
 
 
Pastagratäng med chorizo fresco
4-5 port
 

300 g Zeta Casa Di Luca Pasta, t.ex. Sedani
1 fpk Delizie Chorizo Fresco 300 g , färsk chorizo
2 burkar Delizie Finkrossade Tomater
1 fpk Zeta Mozzarella (à 125 g)
½ dl finriven ost t.ex. Zeta Parmesan
2 msk finhackad bladpersilja
Zeta Olivolja
salt
nymald svartpeppar

 

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen eller använd överbliven pasta.
Skiva chorizon i slantar och stek i 1 msk olja i en stekpanna
Tillsätt krossade tomater och låt puttra i 5 minuter.
Blanda pasta med sås och varva med riven mozzarella i en ugnsfast form.
Toppa med riven ost och hälften av persiljan.
Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Toppa med restan av persiljan och servera.

 

 

P.S. Glöm inte att gå in på Delizies Facebooksida för att tävla med din näst bästa tomatbild!

 

Foto: NyTinat

Hallon och chokladkaka

 
För att härma tomten på julafton - Can you say nam-nam? Can you say nam-nam-nam-nam-nam-nam-nam-nam?
Det här är vad som händer när jag upptäcker ett överskott av ägg, smör och choklad hemma. Det blir en liten efterrätt till helgen! Denna gång hittade jag en chokladkaka som inte fick vara med i julbaket och ett paket hallon som skulle bli sylt men aldrig kom till skott, så det blev en sockerkaka med hallon och stora chokladbitar!
 
Och såklart smakar den fantastiskt - saftig och fin med rejäla "chunks" av mjölkchoklad!
 
 
Sockerkaka med hallon och chokladbitar
 
2 ägg
3 dl socker
6 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
200 g mjölkchoklad
200-225g frusna hallon (beroende på förpackningsstorlek)
100 g smör
1¾ dl mjölk
 
Sätt ugnen på 175°C
Smörj och bröa en sockerkaksform
Smält smöret
Hacka chokladen i grova bitar


Vispa ägg och socker fluffigt
Tillsätt mjöl, bakpulver och salt
Tillsätt smält smör och mjölk
 
Ta ut hallonen och se till att de inte har frusit ihop till en stor klump (dela i så fall på dem)
Vänd ner chokladbitar och hallon försiktigt, de ska bara fördelas i smeten och hallonen ska inte hinna tina för mycket.
 
Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i nedre delen av ugnen i 1-1½ timme /kolla med en sticka i mitten om kakan är kladdig eller ej.
 
Låt svalna något och stjälp sedan upp och servera som den är, eller med lite vaniljglass, vaniljvisp eller vispad grädde
 
 
Foto: NyTinat
 
 
 

Slät potatis- och löksoppa


 
 
Jag känner att den senaste tidens matlagning har inspirerats av Jamie's 30 minute meals som jag äntligen hade tid att se under semestern. Inte så mycket hans recept utan mer snabbhet och lätthet i matlagningen. Det har blivit enkla rustika och snabblagade rätter och jag har haft mitt "30 minute meals 'ed on". Vattenkokaren har använts, matberedaren och mixern likaså, saker har förberetts (tex en extra sats pajdeg som nu ligger i frysen och väntar på att användas nästa vecka) och vi försöker planera hela veckans mat på helgen och handlar så mycket som möjligt av det som behövs på söndagarna.
 
Soppa är en av de rätter som jag jobbar på att få till fler recept på. Jag älskar soppa, framför allt mixade soppor med ett gott bröd till! De går fort att laga, man kan fylla dem med nästan vad som helst, de är ett perfekt sätt att göra av med grönsaker som har blivit över, och så får man sitta i soffan och mysa med "warm soup belly" efteråt!
Den här gången hittade jag en påse överbliven färskpotatis och några lökar i kyllådan, så middagen fick bli en slät potatis- och löksoppa med ett par skivor surdegsbröd till.
I receptet har jag använt färskpotatis, men det går lika bra med vanlig, och man kan lika gärna använda gårdagens potatis eller kanske till och med stekt/klyftpotatis som blivit över.
 
Eftersom det var färskpotatis lät jag skalen sitta kvar och skrubbade bara potatisarna rena innan de kokades. Skalet gick ganska bra att mixa, det var bara några pyttebitar som syntes och jag är inte så kräsen för sånt. Men om man vill ha "fin" soppa eller har kinkiga små därhemma så skala potatisen först!
 
 
Slät potatis- och lökspoppa
3-4 port
 
350 g potatis
200 g gul lök (det ger ganska mycket löksmak, så lek med proportionerna potatis/lök tills ni hittar en smak ni gillar!)
1 klick smör
1 buljongtärning (jag älskar Knorr fond du chef beef! men vill man ha helt vegetarisk så tar man grönsaksbuljong)
4 dl vatten
2 dl mjölk
 
surdegsbröd
ev persilja/timjan efter smak
 
Skrubba/skala potatisen efter smak, skär den ev. i mindre bitar
Skala och strilma löken
Koka potatisen i saltat vatten tills den är klar, häll av vattnet
Stek löken i smöret i en kastrull tills den är mjuk och glansig
Tillsätt potatis, buljongtärning och vatten, låt koka upp
Mixa soppan helt slät i en mixer eller med stavmixer
Tillsätt mjölken och låt koka upp igen
Servera med surdegsbröd och ev lite hackad persilja/timjan
 
 
Foto: NyTinat