Jordnötskola med krisp


Det här måste vara det godaste jag har gjort på länge, jag är fortfarande helt paff över hur gott det blev!
Jag hittade ett recept i systrarna Eisenmans julbok Vinterns söta som jag var tvungen att testa - Jordnötsbräck tror jag det hette. Det jag fick till var inte bräck utan snarare mjuk härlig jordnötskola med krispiga små bitar flingor i - fantastiskt!


Jag tror att resultatet till största delen berodde på att kolasmeten envisades med att brännas på spisen, så jag inte vågade koka den länge nog och att jag hade i drygt hälften så mycket flingor som det stod i receptet. I alla fall: ställ er vid spisen, koka ihop det här njut (och glöm alla eventuella nyårslöften, de här går inte att sluta äta!)


Jordnötskola med krisp

ca 50 bitar


2½ dl jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl farinsocker (går bra med vanligt socker också)
1 tsk vaniljsocker
1 dl salta jordnötter
4-5 dl Kellogg's Special K


Hacka jordnötterna
Blanda jordnötssmör, sirap, farinsocker och vaniljsocker i en kastrull
Koka ihop till en massa så att sockret har smält
Ta av från värmen och tillsätt jordnötter och flingor, blanda ordentligt
Bred ut massan på ett bakplåtspapper, lägg ett till bakplåtspapper ovanpå och kavla/tryck ut till en jämntjock platta
Låt svalna och skär sedan i lagom stora bitar.


Tips: Slå in små bitar i bakplåts-/smörgåspapper eller slå in en större bit i celofan och ge bort i julklapp!


Foto: Tina

 

Svartvinbärstryfflar



Svarta vinbär är något jag är dålig på att använda, trots att jag får ett lass av mamma och pappa varje sommar, men äntligen har det blivit något mer produktivt än saft av dem!
Det här receptet är delvis inspirerat av systrerna Eisenmans svartvinbärstryffelpaj, men jag har gjort tryffelfyllningen i godisform med lite mörkare choklad istället. Supergott och mäktigt som det ska vara i juletider!


Svartvinbärstryfflar
ca 40 st

150g mörk choklad
150g mjölkchoklad
1½ dl svarta vinbär
1½ dl vispgrädde

Finhacka eller riv chokladen
Värm bären i grädden under omrörning, mosa så de saftar sig ordentligt
Sila grädden och häll den över chokladen, rör tils all choklade har smält
Häll upp tryfflesmeten i en form med bakplåtspapper pudrat med kakao
Låt stela i kylen
Ta upp tryffelblocket och skär det i små bitar med en varm kniv
Vänd bitarna i siktad kakao eller doppa dem i smält choklad


Foto: Tina