Hemmagjort risbräck


Häromdagen hittade jag en påse puffat ris i skafferiet och eftersom Erik älskar risbräck passade jag på att göra hemmagjort risbräck. Så med hjälp av en kaka mjölkchoklad blev det en sats gott och snabblagat godis!

Hemmagjort risbräck

100 g mjölkchoklad (eller valfri kakaohalt, välj efter egen smak!)
5-6 dl puffat ris (mängden beror på vilken fördelning mellan mängden ris och choklad man vill ha)

Temperera chokladen:
Smält 1/3 av chokladen och finhacka resten
Blanda den smälta chokladen med den finhackade

Rör ner puffat ris, lite i taget, tills alla puffarna är helt täckta med choklad
Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper, ställ svalt tills topparna stelnat
(Ett alternativ är att breda ut hela smeten till en jämn kaka och sedan skära i bitar)
Förvara torrt och svalt

TIPS: Testa att experimentera med Marabous smaksatta chokladsorter, tex polka, digestive, daim osv!


Foto: Tina

Rågsiktskakor






Rågsiktskakor, skrädda kakor eller hålkakor... Som alltid har kärt barn många namn!
När jag var liten hade vi nästan alltid köpevarianten hemma, så mjuka rågsiktskakor med smör och ost, prickig korv eller leverpastej och smörgåsgurka är saker man minns.
Hur som helst är de mycket lätta att baka hemma och praktiska att ha i frysen.


Rågsiktskakor
4-6 st.

50 g smör/margarin
   eller
   1 ägg
50 g jäst
2 msk sirap
1½ tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg (totalt 2 st. om du använder ägg istället för smör)
ca 14-16 dl rågsikt

Som alltid är det lättast att baka matbröd om man har en assistent, matberedare eller i mitt fall Kitchen Aid

Ugn: 225°C
Smula jästen i en bunke, blanda med ägg, sirap och salt
Smält smöret och blanda i mjölken, värm till fingervarmt, blanda ner i bunken
Tillsätt rågsikten lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda för hand tills den känns riktigt smidig och luftig
Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 30-40 min
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig
Dela degen i 4-6 delar
Forma varje bit till en stor boll, platta ut bollen till en platt kaka, ca 2-3 cm tjock och 17-20 cm Ø.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper, ta ev. ut ett hål i mitten av varje kaka med ett pepparkaksmått eller ett glas. (grädda hålbitarna separat i ca 5 min)
Nagga kakorna och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 min
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-30 min tills de har fått fin färg


Foto: Tina

Havrescones

 

 

Scones har blivit lite av en helgtradition hos oss - har vi tid bakas det en sats till fukost både lördag och söndag.
Scones är så otroligt lätta att göra och dessutom känns det lite smålyxigt att slå sig ner vid frukostbordet med nygräddade bröd, marmelad, te och juice och bara njuta av att det är helg!
Senaste receptexperimentet blev vetescones med havregryn - en god och len kombination som gav scones som lyckades vara saftiga inuti och frasiga på utsidan.


Havrescones
12 st

50 g smör/margarin
3 dl havregryn
2-3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2½ tsk bakpulver
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 225°C
Kör smöret med alla torra ingredienser till en smulig massa
Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg, tillsätt mer vetemjöl om degen känns kladdig
Dela degen i 12 delar
Rulla varje del till en slät boll, platta till och lägg på plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen 10-15 min tills sconesen har fått fin färg


Foto: Tina