Sommarens sötaste kakmått!




"Fjäril vingad syns på Haga..." börjar ju den gamla Bellmansången. Men sommarens sötaste kakmått syns på Åhléns! För ynka 29:- får man sex små pepparkaksmått i form av fjärilar!
På bilden var det lite överbliven pajdeg som fick bli dekorativa sockerfjärilar - sött och somrigt!

Rabarberpaj
ca 8 bitar

Pajdeg
50 g kesella lätt
100 g margarin
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk socker

Fyllning
400g rabarber (skalad och skivad)
1 dl socker
1½ msk potatismjöl

Sätt ugnen på 225°C
Blanda ihop degen
Kavla ut ¾ av degen till en platta och klä pajformen med den, nagga degen.
Blanda fyllningen och lägg den i pajskalet
Kavla ut resterande deg och sporra/skär ut remsor
Lägg remsorna som ett rutnät över pajen
Grädda mitt i ugnen i ca 20-30 min 

Sockerfjärilar (eller andra små söta dekorationer)

Kavla ut pajdegen som blev över från remsorna
Ta ut figurer med små pepparkaksmått
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Strö över strösocker
Grädda mitt i ugnen tills de är gyllenbruna
Ät som kakor eller dekorera pajen med dem!  

Dinkelfrallor



Som en följd av 00-talets nyttighetshysteri introducerades den nygamla vetesorten dinkel (även kallad spelt-/urvete) och jag säger bara tack tack tack för det!
Eftersom dinkel innehåller ca 13% protein är det helt underbart att baka bröd på - mustiga luftiga och fina bröd men underbar arom! Och att det också innehåller lite mer vitaminer och mineraler gör ju inte saken sämre!
Riktigt härligt blir dinkel i mjuka väljästa frukostfrallor!

Dinkelfrallor
18 st

50 g jäst
25 g margarin
5 dl mjölk
1 ägg
2 msk sirap
1 tsk salt
5 dl fullkornsdinkelmjöl
10-11 dl siktat dinkelmjöl

Smula jästen i en bunke
Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt
Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills den löst sig
Tillsätt ägg, sirap och salt
Tillsätt mjölet och knåda ihop till en smidig deg (görs bäst i maskin/assistent)
Låt jäsa i ca 30 min
Knåda degen smidig igen och dela den i 18 bitar
Forma varje degbit till en rund platt bulle och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa 40-60 min
Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 15 min

Tips: För att göra frallorna ännu nyttigare kan 1 dl siktat dinkelmjöl bytas ut mot 1 dl kli


Foto: Tina

Tacopaj

Vissa gånger känner man helt enkelt inte för att sitta och slabba med tacos och tortillas och kladda ner sig. Ett lite vuxnare alternativ blir en enkel tacopaj som passar lika bra på någon av sommarens bufféer som på vinterns mysiga innemiddagar. Passande nog så blir den också mitt bidrag till juni månads "Månadens blogg" på Matfeed.se

Tacopaj
4-5 pers

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
125 g margarin
75 g kesella lätt
¾ tsk salt
4-5 msk vatten
Pensling: uppvispat ägg, vatten eller mjölk

Fyllning
500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
2 dl lätt creme fraiche

Sätt ugnen på 225°C
Knåda ihop pajdegen
Klä en pajform med ¾ av degen, nagga med en gaffel
Stek köttfärsen, tillsätt tacokrydda och creme fraiche
Häll fyllningen i pajskalet, vik ner kanten på pajskalet över fyllningen så slipper man hård bränd kant.
Kavla ut resterande deg och sporra/skär ut remsor och lägg dem i ett fint galler ovanpå pajen.
Pensla all synlig deg med uppvispat ägg (eller vatten eller mjölk om man är allergisk)
Grädda mitt i ugnen i 20-30 min tills pajen har fått fin färg


Foto: Tina