HöstgrytaHösten är de mustiga värmande grytornas tid, så vad passar väl bättre än ett litet långkok med nötkött, svamp och lök? Känner man inte för långkok så tar man en snabbkokt gryta istället!


Köttgryta med svamp och lök
ca 4 port

400g grytbitar
ca 200g svamp - konserverad eller färsk.
1 gul lök
3 dl vatten
2 dl grädde (valfri sort)
Touch of Taste Kantarellfond efter smak
Salt och peppar
Timjan


Strimla löken och stek den mjuk, stek svampen
Bryn grytbitarna och blanda med vatten, lök och svamp i en gryta
Låt puttra på svag värme i ca 2-4 timmar tills grytbitarna är möra, rör om då och då och tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.
Tillsätt grädden och smaka av med kantarellfond, salt och peppar och timjan.
Red eventuellt av grytan och tillsätt gärna några droppar koloritsoja för färgens skull.


Foto: Tina

Plommonkräm
Med hösten kommer rikliga mängder frukt och bär in i mitt kök. Det gäller att sylta och safta som bara den för att hindra frysen från att sprängas!
Vissa saker är tyvärr lite svårare - den årliga skörden plommon vi får av grannen. Härom veckan fick vi nästan fyra kilo som behövde tas om hand. Det blev till att kärna ur och frysa in större delen av dem (tack och lov att det fanns plats i frysen!) men resten passade jag på att göra plommonkräm av!
Jag tror de flesta associerar plommonkräm med katrinplommon, men det går finfint att koka plommonkräm på färska plommon - den får en frisk smak, röd-orange färg och bäst av allt: den går supersnabbt att koka!

Plommonkräm
4 portioner (lunch/middag) eller 6-8 portioner (mellanmål/efterrätt eller lunch/middag med en smörgås till)

1kg plommon
8 dl vatten
2-3 dl socker (beroende på hur söt man vill ha krämen och hur söta plommon man har)
Redning: 5-6 msk potatismjöl + 1 dl vatten

Kärna ur plommonen, skär dem i bitar
Koka upp vatten och socker
Lägg i plommonen och koka ca 15 min och smaka av så att sockermängden är lagom.
Om du vill ha slät kräm mixar du den efter kokningen
Rör ut potatismjölet i 1 dl vatten
Ta kastrullen från värmen och tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning
Låt krämen koka upp
Låt krämen svalna något innan servering

Servera krämen ljummen med iskall mjölk eller som efterrätt med vispad grädde, vaniljvisp eller en kula vaniljglass!

 
Det går lika bra att koka plommonkräm på frysta plommon, den blir bara lite brunare i färgen, men minst lika god!

Foto: Tina

Nyhet på gräddhyllan!

 

 Många av er har säkert märkt att jag har en förkärlek för Keldaprodukter. Kelda Laga Lätt har varit en av mina kylskåps-trotjänare i flera år, så jag blev glatt överraskad när jag blev ombedd att testa nytillskottet i Keldafamiljen - Kelda Laga Mat 4%.
Det är en matagningsgrädde med låg fetthalt, men utan konstgjorda tillsatser - en produkt helt rätt i tiden med andra ord!

Keldas egen produktbeskrivning lyder enligt följande:
"Nya Kelda® Laga mat 4 % gör maten extra lätt och härligt krämig på samma gång. Den är gjord av mjölk och grädde och är helt fri från konstgjorda tillsatser som till exempel aromer, färgämnen och emulgeringsmedel - till skillnad från många andra gräddprodukter med låg fetthalt. Prova den i grytan, i pastasåsen eller i den klassiska gräddsåsen."

Personligen är jag inte så galet rädd för tillsatser som många andra, men det känns alltid skönt när tillverkare vill använda lite mer äkta råvaror.

Här hemma har vi testat den i min snabba pastasås och i en höstig köttgryta, och jag måste säga att såsen blev härligt krämig och fin, utan några konstiga bismaker som man ibland an få av lätta gräddvarianter (troligen på grund av tillsatserna), medans grytan blev lite rinnig. Men det berodde på att vi hade för mycket vatten i grytan så att den behövde mer redning än det som fanns i grädden.
I övrigt gillar jag att produkten känns användbar och flexibel, men det enda som lämnar något att önska är kanske färgen i "rå" form - den har en svagt grå ton, som till exempel lättmjölk har. Jag tror det är ett vanligt problem hos produkter med låg fetthalt, särskilt om man inte kan tillsätta vita färgämnen. Men när väl grädden är i maten så får den ju färg av allt annat så det är egentligen inte något problem.

Så min slutsats är att Kelda Laga Mat är en välkommen nyhet i gräddhyllan, särskilt för dem som vill undvika tillsatser i maten. Riktigt bra matlagningsegenskaper hade den också, så det går lätt att byta ut den vanliga grädden mot Kelda Laga Mat 4%.


Bild: Kelda (Redigerad av mig)
Visa fler inlägg