Rosenmunnar - söta små syltkakor



Sådär! Nu är jag klar med kaksats nr 2 till mammas födelsedag imorgon. Önskemålet "någon kaka med sylt" översatte jag ganska omedelbart till Rosenmunnar - en liten mör kaka med sylt ur mormors receptgömma.


Rosenmunnar
40-60 kakor

200 g smör eller margarin
3/4 dl socker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

Dekoration:
sylt (hallon enligt originalreceptet, men jag tog min hemlagade jordgubbssylt och drottningsylt för att få lite variation)
florsocker till glasyr


Sätt ugnen på 200°C
Rör samman ingredienserna till en deg
Dela degen i 40-60 bitar beroende på hur stora kakor man vill ha
Rulla varje degbit till en liten kula och placera på bakplåtspappersklädd plåt
Gör en fördjupning i varje kula och fyll den med lite sylt
Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter tills kakaorna är ljust gula
Låt svalna
Rör ihop en ganska tjock glasyr av florsocker och lite vatten
Ringla glasyren över kakorna när de har svalnat helt



Foto: Erik