Dinkelfrallor



Som en följd av 00-talets nyttighetshysteri introducerades den nygamla vetesorten dinkel (även kallad spelt-/urvete) och jag säger bara tack tack tack för det!
Eftersom dinkel innehåller ca 13% protein är det helt underbart att baka bröd på - mustiga luftiga och fina bröd men underbar arom! Och att det också innehåller lite mer vitaminer och mineraler gör ju inte saken sämre!
Riktigt härligt blir dinkel i mjuka väljästa frukostfrallor!

Dinkelfrallor
18 st

50 g jäst
25 g margarin
5 dl mjölk
1 ägg
2 msk sirap
1 tsk salt
5 dl fullkornsdinkelmjöl
10-11 dl siktat dinkelmjöl

Smula jästen i en bunke
Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt
Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills den löst sig
Tillsätt ägg, sirap och salt
Tillsätt mjölet och knåda ihop till en smidig deg (görs bäst i maskin/assistent)
Låt jäsa i ca 30 min
Knåda degen smidig igen och dela den i 18 bitar
Forma varje degbit till en rund platt bulle och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa 40-60 min
Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 15 min

Tips: För att göra frallorna ännu nyttigare kan 1 dl siktat dinkelmjöl bytas ut mot 1 dl kli


Foto: Tina
3 kommentarer publicerat i Bröd
Taggar: bröd, dinkel, frallor, vete