Blåbärsglass



I söndags drog jag fram den älskade glassmaskinen
(helt klart årets bästa inköp!) ur köksskåpet igen och svängde ihop en sats helt gudomlig blåbärsglass till efterrätt.
Med ingredienser som grädde, egenplockade blåbär (ok nästan; tack Pappa!) och färska ägg är det inte så svårt att förstå varför det är så vansinnigt gott med hemgjord glass!
Allra bäst blir glassen om man värmer blåbären med sockret så det löser sig innan man mixar dem, och flytande glykos (a.k.a. glukossirap), som nu äntligen finns i dagligvaruhandeln, är oumbärlig för krämig och fin glass.
Har man ingen glassmaskin går det självklart att frysa glassen i ca 3-4 timmar och röra om i den var 30 min.


Blåbärsglass
ca 1L

200g blåbär
2 äggulor
100g socker
1½ tsk vaniljsocker
1 msk citronjuice
2½ dl vispgrädde
1½ msk glykos

Värm blåbären tillsammans med sockret och glykosen tills sockret har löst sig och bären saftat sig
Låt svalna och mixa tillsammans med äggulorna, citronjuicen och vaniljsockret till en slät smet (alt. mixa alltihop utan att värma, men se då till att blåbären är tinade)
Vispa grädden och vänd försiktigt ner bärsmeten i den
Kör smeten i glassmaskin enligt tillverkarens anvisning (ca 30-40 min)


Foto: NyTinat

 
Köp snygga cocktailglasen här